Matematik

løsning af lineær diff.lign. af 1. orden

21. oktober 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude,

Jeg har løst en linæer diff. ligning.. og den bliver til: y(x) = 2.01*(e)^(-x) + (e)^(x)

Men så er spørgsmålet:

1. Nogle løsninger til diff.lign. er voksende funktioner. Bestem de værdier af c, for hvilke fc er voksende.

Der er opgivet en ligning: fc (x) = c*e^-x + e^x.

og den oprindelige ligning er: y' + y = 2e^x.

Hvordan løser man opg 1 ?

På forhånd taaak.

ps. jeg håber I kan forklare mig det, trin fra trin... på alm. dansk :P hehe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis funktionen er voksende, så er differentialkvotienten positiv - undersøg dette.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2009 af peter lind

e-x er monoton aftagende og ex er monoton voksende. Da e-x -> oo for x -> -oo og ex->0 for x->-oo., vil e-x være dominerende for tilstrækkelig små værdier af x. Funktionen kan så kun være voksende overalt hvis e-x forsvinder altså c≤0


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2009 af mathon

y' + y = 2ex                       multiplicer med ex på begge sider

ex·y' + ex·y = 2e2x

(ex·y)' = 2e2x                     integrer med hensyn til x på begge sider

∫(ex·y)'dx = ∫2e2xdx

ex·y = e2x + c

y = fc(x) = ex + ce-x


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2009 af mathon

y' = 2ex - y = 2ex - (ex + ce-x) = 2ex - ex - ce-x)

y' = ex - ce-x = e-x(e2x - c)

y' = fc'(x) = e-x(e2x - c)

monotoniforhold:
for c<e2x er fc'(x)>0, hvoraf fc(x) er monotont voksende
for c>e2x er fc'(x)<0, hvoraf fc(x) er monotont aftagende


Skriv et svar til: løsning af lineær diff.lign. af 1. orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.