Matematik

Cirkler og vinkler

22. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle..

Har en opgave som jeg ikke kan finde ud af. Håber nogen kan hjælpe. Tak :)

Opg:

En cirkel tangerer x-aksen i (3,0) og går igennem punktet (-1,2). Angiv en ligning for cirklen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2009 af peter lind

Hvis x-aksen er tangerer cirklen i (3,0) må centum for cirklen ligge lodret over eller under dette punkt så x koordinaten for centrum er 3. Cirklens ligning er så (x-3)2+(y-y0)2 = r2.  Sæt de 2 punkters koordinater ind og du får 2 ligninger med 2 ubekendte, som du må løse.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. oktober 2009 af mathon

centrum C(3,r)

(x-3)2 + (y-r)2 = r2  og  (-1 - 3)2 + (2 - r)2 = r2     hvoraf r beregnes


Svar #3
22. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Ok.. Når jeg skal løse to ligninger med to ubekendte, skal jeg ikke finde r i den ene ligning og derefter indsætte i den anden??


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2009 af peter lind

Brug #2. Der er der kun en ubekendt.


Svar #5
23. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Ja Peter

Der er kun en ubekent nemlig r men der er to ligninger? Altså som mathon har skrevet (hvilket jeg også har fået det til) (x-3)^2 + (y-r)^2 = r^2 og (-1 - 3)^2 + (2 - r)^2 = r^2

Her har jeg to ligninger. Så spurgt jeg når jeg skal løse to ligninger med to ubekendte, skal jeg først finde r i den ene ligning og derefter indsætte i den anden eller hvad?


Svar #6
23. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Jeg har fået r= -0,75 i (-1 - 3)^2 + (2 - r)^2 = r^2

Kan det passe?


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. oktober 2009 af mathon

(-1 - 3)2 + (2 - r)2 = r2  

hvoraf

16 + 4 - 4r + r2 = r2
20 = 4r

r = 5

og dermed

                                             cirkelligningen:  (x-3)2 + (y-5)2 = 52


Svar #8
23. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Ok Tak..

Jeg skriver lige mellemregningen ind til dig så du kan rette min fejl i den. For kan simplethen ikke se hvor min fejl ligger i regningen:

(-1 - 3)^2 + (2 - r)^2 = r^2 =

1+3+3-6+2^2 - 2r -2r +r^2 =r^2

7-6+4 - 2r -2r +r^2 = r^2

7-10 -2r -2r +r^2 = r^2

-3 = 2r+2r - r^2 +r^2

r= -0,75


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. oktober 2009 af mathon

(-1 - 3)2 + (2 - r)2 = r2

(-4)2 + (22 - 2·2·r + r2) = r2                          plusparentesen hæves

16 + 4 - 4r + r2 = r2                                      reducer

20 - 4r = 0                                                     adder 4r på begge sider

20 = 4r                                                          divider med 4 på begge sider

5 = r


Skriv et svar til: Cirkler og vinkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.