Kemi

Redoxreaktioner :(

24. oktober 2009 af baben12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogen der kan hjælpe mig med disse opgaver, jeg er stået helt af i redox, i må meget gerne hjælpe mig med at vejlede mig trin for trin i opgaverne  :)

a) NO3^- + H2S --> NO +S   sur opløsning

b) Mg + NO3^- -> Mg^2+ + NO2   sur opløsing

c) MnO4^- + SO3^2- -> MnO2 + SO4^-2   basisk opløsning

det haser rimelig meget håber der er nogen der vil vejlede mig :)

på forhånd tak :)

Sandie Sørensen


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2009 af Bennike (Slettet)

Vi ved at O's oxtal (næsten) altid er -2 og H's altid er +1.

Højre side:

Derfor kan vi udregne N i NO3- til at være: N-3*2=-1⇔N=+5

og S oxtal S+2*1=0⇔S=-2

Venstre side:

N-2=0⇔N=2

S=0

N er altså gået fra +5 til +2, altså 3 ned

S er gået fra -2 til 0, altså 2 op

Det plejer man at skrive sådan:

S↑2

N↓3

For at antallet af reduktioner (optagelse af elektroner og derfor pil ned i oxtal) og oxidationer (afgivelse af elektroner og derfor pil op i oxtal) er ens, skal der bruges:

3 S

2 N

Hvis man indsætter det, får man:

2NO3-+3H2S→2NO+3S

På venstresiden er ladningen:

2*-1=-2

På højresiden:

0

Derfor indsætter vi 2H+ på venstresiden:

2NO3-+3H2S+2H+→2NO+3S

Når man har med kemi at gøre, skal man også altid huske på mængdebevarelse, betydende at der skal være det samme på venstresiden som på højresiden. Det ved vi der er med N og S, men vi har fx lige skrevet 2H+ på.

Venstresiden:

O: 2*3=6

H+:3*2+2=8

Højresiden:

O:2*1=2

H+: 0

Her indsætter vi nogle vandmolekyler (H2O) indtil mængdebevarelsen er opfyldt, derfor:

2NO3-+3H2S+2H+→2NO+3S+4H2O.

Så er a'eren færdig :) der står at det skal være en sur opløsning, hvilket passer fint, da der H+ i opløsning og en syre er kendt ved at den afgiver H+ hvorimod en base optager dem. Kendetegnet ved en basisk opløsning er derfor OH-, da

Base+H2O→Base+OH-

Det er pretty much the same du skal gøre i de næste opgaver


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2009 af Bennike (Slettet)

Når du i b'eren kommer til at bestemme ladningerne på venstre og højre siden, skal du være opmærksom på at hver sides ladning ikke behøver være 0 ! Venstresiden er -2 og højresiden +2, derfor indsætter du på venstresiden 4H+, så ladningen bliver 2+ ligesom højresiden. Derefter tilpasning med vand.

i c'eren er opløsningen basisk, så når du opdager at ladningerne er -8 og -6, skal du tilsætte 2OH-, så ladningen bliver -8 på begge sider. Igen tilpasning med vand.


Svar #3
24. oktober 2009 af baben12 (Slettet)

Mange mange tak :) nu er jeg med på det ;) tusind tak for den fremgang :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2009 af Bennike (Slettet)

Så lidt, du ;)

Redoxreaktioner kan være noget indviklede, men hvis man har en remse man går efter, kan det blive til det letteste.

Jeg går efter de her 5 trin:

1. Stigning/fald i oxtal

2. Tilpasning så stigning/fald er ens på højre og venstre side

3. Tjek ladning på højre og venstre side

4. Tilpas med H+/OH-

5. Tilpas med H2O


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2009 af mathon

c)


Svar #6
25. oktober 2009 af baben12 (Slettet)

Det sidder bare ikke fast, jeg kan simpelthen ikke finde ud af det med oxidationstal i b'ern. nogen der vil hjælpe :( ?


Skriv et svar til: Redoxreaktioner :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.