Kemi

pH i saltsyreopløsning med metal (aluminium)

25. oktober 2009 af Student2000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg går i stå ved spørgsmål b og håber derfor, at nogen kan hjælpe mig. På forhånd tak!

Aluminium kan opløses i saltsyre under gasudvikling.
a. Opskriv reaktionsskemaet for reaktionen

2Al(s) + 6HCl(aq) → 2AlCl3(aq) + 3H2(g)

1,50 g aluminium opløses i 50,0 mL 4,00 M saltsyre

b. Beregn pH i saltsyreopløsningen før og efter metallet opløses

pHfør = -log(4,00 M) = -0,602

pHefter = ?

c. Beregn volumen i L af den udviklede mængde gas ved 1 bar og 20 grader


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2009 af JonasE (Slettet)

Jeg vil gætte på at Al er den begrænsende faktor, altså er der noget HCl tilbage efter at der er fundet en reaktion sted. denne stofmængde findes, da findes koncentrationen, da findes pH.


Svar #2
01. november 2009 af Student2000 (Slettet)

 Hej Jonas, mange tak for svaret. Men det er lige netop denne, jeg ikke kan finde ud af - var syg den dag der blev undervist i det, og har ikke lige fået hamlet op på det endnu. Kan du/I hjælpe mig videre? Altså bare fremgangsmåden, vil gerne selv løse opgaverne.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2009 af JonasE (Slettet)

Jo, nu skal du bare se:

b)

pH før = -0,602

pH efter:

n(Al)=m(Al) / M(Al) = 1,5g / 26,98 g/mol = 0,0556 mol

n(H3O+)=n(HCl)= vopl · c(HCl) = 0,0500L · 4,00M = 0,200 mol

Nu hives reaktionsligningen frem, den viser hvordan stofferne ækvivalerer i mol.

Stofmængden af Aluminium reagerer med stofmængde af syren, i forholdet 2:6

efter reaktionsligningen finder vi da at 2 mol Al reagerer med 6 mol HCl.

Hvilket stof er i underskud? Aluminium? Saltsyre?

Det er aluminium som er underskud.

Den stofmængde som reagerer er 0,0556 mol. Den reagerer da med 6/2 * n(Al) saltsyre.

n(HCl)reageret = 0,167 mol

Denne stofmængde saltsyre er nu lavet om til stoffer unden syre / base egenskaber.

n(HCl)efter = n(HCl)start - n(HCl)reageret = 0,200 mol - 0,167 mol = 0,0333 mol

pH findes da ved n(HCl) = n(H3O+) og [H3O+] = n/v og dernæst pH = -log [H3O+]


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2009 af JonasE (Slettet)

c) Benyt idealgas ligningen, forresten.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2009 af mathon

V = n((R·T)/P) = n·((0,083145 bar·L/(mol·K))·((273,15+20) K)/(1 bar))
                     = n·(24,374 L/mol)


Svar #6
02. november 2009 af Student2000 (Slettet)

 Mange tak Jonas. Det var virkelig dejligt.

Og også tak til dig mathon. Men så støder jeg jo igen på et problem, hvordan finder jeg ud af n(H2)? Altså, skal jeg bare sige:

n(H2)=n(HCl)reageret*(3/6)?

Det kan da ikke passe at den del er så "enkel", kan det? Men hvis det nu var, så er resten jo ligetil takket være jer.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2009 af mathon

                                                          2Al (s) + 6HCl (aq) → 2AlCl3 (aq) + 3H2 (g)
ækvivalente stofmængder i mol:              2                                                 3
aktuelle ækvivalentmængder i mol:      0,0556                                         (3/2)·0,0556 = 0,0834          

      

dihydrogenvolumen: (0,0834 mol)·(24,374 L/mol) ≈ 2,033 L
                          


Svar #8
02. november 2009 af Student2000 (Slettet)

 Fantastisk, tak!

Men hvorfor er det Al vi ser på (det var også min første indskydelse, men ved ikke hvorfor)? Vi har jo med H2 at gøre og der er intet hydrogen i aluminium? Derfor lagde jeg mine penge på det andet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. november 2009 af mathon

simpel forholdsregning:

du kender
              Al_stofmængden men ikke H2_stofmængden

dog ved du, at stofmængdeforholdet H2 : Al = 3 : 2

hvoraf

stofmængde_H2 = ((stofmængde_Al)/2)·3 = (3/2)·(stofmængde_Al)


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. november 2009 af JonasE (Slettet)

Ja, som Mathon siger benytter vi at vi kender en sammenhæng imellem H2 og Al, nemlig at deres stofmængder ækvivalerer i forholder 2 : 3. Dette aflæses af den afstemte reaktionsligning. Strengt taget kunne vi også vælge at regne på stofmængden af saltsyren som vi fandt i opgave b.

Den udregning du har lavet, ud fra saltsyres stofmængde, er lige så god. Det er blot nogle andre tal, men de forholder sig ens til hinanden. :-)


Skriv et svar til: pH i saltsyreopløsning med metal (aluminium)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.