Matematik

Cirkels ligning

30. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har virkelig brug for hjælp til en opgave. Håber virkelig nogen kan hjælpe. Tak :)

Opg.

Find en ligning for den cirkel, der har linjestykket AB som diameter, hvis A (-3,1) og B (7,5). Vis, at punkterne P (7,1) og Q (4,-2) ligger på denne cirkel.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

Når AB er diameter må centrum O ligge midt mellem A og B

O = ((-3+7)/2,(1+5)/2)=(2,3)

|AB|2=(-3-7)2+(1-5)2=102+42

|AB|=√116

radius=1/2√116

Find afstanden fra P til O, hvis denne er ligesåstor som radius ligger punktet på cirkelen


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

Cirklens ligning er (x-2)2+(y-3)2=(1/2√116)2=√292


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. oktober 2009 af mathon

r = ½·|AB| = ½·√(-3-7)2+(1-5)2) = ½·√(100+16) = ½·√22·29) = ½·2·√(29) = √(29)

centrum = (½·(-3+7);½(1+5)) = (2;3).............. osv. ............


 


Svar #4
30. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Må Jeg spørge, hvorfor ganges der med ½ for at få punktet (2,3)

MN-P dvs den ligningen du har skrevet er ligningen for cirklen? Altså det endelig resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2009 af mathon

AB's midtpunkt er middeltallet mellem A og B's koordinater


Svar #6
30. oktober 2009 af Jone (Slettet)

middeltallet er da gennemsnittet? Er det ikke? Dvs man finder gennemsnittet af AB? Eller siger du bare at AB's diameter er 1, så radius må være ½??

Sorry forstår det ikke rigtigt..


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. oktober 2009 af mathon

gennemsnittet af a og b = ½·(a+b)


Svar #8
30. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Ok MN-P. Jeg finder afstanden fra P til O præcis på sammen måde som du har fundet for A til B ik? Hvis jeg skal finde afstanden fra P til O bruger jeg punkterne O(2,3) og P(7,1)??

Du siger: "Find afstanden fra P til O, hvis denne er ligesåstor som radius ligger punktet på cirkelen". Dvs. jeg kan nøjes med at bruge punktet P(7,1) for at se om begge punkter ligger på cirklen. Eller skal man bruge begge punkter til at se om de ligger på cirklen? Hvis ja hvad gør jeg så for at finde ud af om punktet Q(4,-2) ligger på cirklen?

Tak :)


 


Svar #9
30. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Tak Mathon :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
31. oktober 2009 af mathon

hvis
et punkts koordinater opfylder
cirklens ligning - gør ligningen sand -,
dvs hvis (x-2)2 + (y-3)2 = 29

ligger punktet på cirklen

hvilket undersøges for
punkterne P(7,1) og Q(4,-2).

P:
(7-2)2 + (1-3)2 = 29
25 + 4 = 29                       P ligger på cirkelperiferien

 

Q:
(4-2)2 + (-2-3)2 = 29
4 + 25 = 29                       Q ligger på cirkelperiferien
 


Svar #11
31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Tusind tak mathon.. Meget forståligt forklaret. :))


Skriv et svar til: Cirkels ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.