Matematik

Procent.. vil jeg tro?

12. januar 2005 af Elevia (Slettet)
Hej!

Jeg er spritny her, men regner med at man bare skriver sit problem..

Når gammastråler sendes gennem en blyvæg, vil deres intensitet falde. Hvis den oprindelige intensitet betegnes I0, vil den nye intensitet I være bestemt ved:
I=I0*(e^-0,05785x)
hvor x er blyvæggens tykkelse, målt i mm.

1.
Bestem, hvor mange procent intensiteten formindskes, når blyvæggen er 10mm tyk.

2.
Bestem hvor tyk blyvæggen skal være, hvis intensiteten skal formindskes til 1% af den oprindelige intensitet.

1. Hvad skal jeg? Der er jo to ubekendte, I og I0...

2. Forstår ikke hvad det er jeg skal?

Nogen der har en hjælpende hånd?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

Velkommen til :) (en bedre overskrift ville måske være godt næste gang, men det går nok)

1)Indsæt 10mm på x's plads, du bør måske bruge SI enheder. Der bliver jo kun spurgt om den procentuelle dæmpning.

2)Der spørges med andre ord om hvad X skal være hvis (e^0,05785x) skal være lig med 0,99.

Svar #2
12. januar 2005 af Elevia (Slettet)

Tak. Men stadig har jeg jo to ubekendte?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

Ja, men der spørges jo kun om hvor stort (e^0,05785x) leddet skal være. Det er jo dette led der giver dig procentsatsen. Hvis dette led er lig med 0,9, jamen så er den procentuelle sænkning lig med 10%.

Jeg svarede vist også forkert før, (e^0,05785x) skal være lig med 0,01 for at den bliver sænket til 1% af det oprindelige.

Svar #4
12. januar 2005 af Elevia (Slettet)

Ok!

Tror jeg har forstået det nu.. Det ligger godt nok langt væk, det der procenthalløj :)

Men..:
1. e^0,05785*10=0,56 - Hvilket vil sige en formindskelse på 44% el. 56% ?

2. e^0,05785x=0,99 <=>
ln(e^0,05785x)=ln(0,99) <=>
ln(e)*(0,05785x)=ln(0,99) <=>
x=(ln(0,99)/ln(e))/0,05785 <=>
x=0,17mm
Det er da et meget lavt tal?

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

1)44%

2) Læs #3 ;) Jeg fik lige tænkt over det og det må være e^0,05785x=0,01 i stedet.

Svar #6
12. januar 2005 af Elevia (Slettet)

okay - Men det bliver en negativ værdi: x=-4,61
Hvordan kan det passe ind?

Skriv et svar til: Procent.. vil jeg tro?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.