Matematik

Bestemme ligninger for tangenter til y = x^2

31. oktober 2009 af sasc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har problemer med følgende opgave.

Parablen y = x^2 har to tangenter, der går gennem punktet A (-0,5;-2) Bestem en ligning for hver af disse tangenter.

- Hvad skal jeg gøre når punktet ikke ligger på selve parablen??

På forhånd tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2009 af peter lind

Find ligningen for en linie gennem A med hældningen a. Find skæringen mellem denne linie og parablen. Hvis linien er tangent til parablen skal der være netop 1 løsning til den tilsvarende andengradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

Indsæt i tangentens ligning:

y = f(x0) + f '(x0)·(x-x0)

-2 = x2 + 2x·(-0,5-x)

-2 = x2 - x - 2x2

0 = -x2 - x + 2

Dette giver dig tangernes røringspunkt


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. oktober 2009 af mathon

f '(x) = 2x

hvorfor tangentligningen gennem røringspunktet R(xo,yo)
har ligningen
                     y - xo2 = 2xo(x-xo)        og gennem punktet A (-0,5;-2)
dvs
                     -2 - xo2 = 2xo(-0,5-xo)

                     -2 - xo2 = - xo - 2xo2
 
                     xo2 + xo - 2 = 0
 


Svar #4
31. oktober 2009 af sasc (Slettet)

Jeg forstår ikke #1 - jeg har jo ikke hældningskvotienten??

Og til #2 og #3 - Da punktet A ikke rører parablen kan jeg da ikke gøre det på disse måder??


Brugbart svar (2)

Svar #5
31. oktober 2009 af mathon

det er netop det, du kan,
da
to betingelser skal være opfyldt
                                             1)   de to linjer skal være tangenter
                                                   dvs
                                                   y - xo2 = 2xo(x-xo) hvortil bemærkes, at (x,y) er koordinater til alle andre
                                                                                 punkter end røringspunktet

                                              2)   begge linjer går gennem A (-0,5;-2)
                                                    dvs
                                                    -2 - xo2 = 2xo(-0,5-xo)
                                                  


Svar #6
31. oktober 2009 af sasc (Slettet)

Er stadig ikke helt med, hvad får du så ligningerne for til de to tangenter??


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2009 af peter lind

#4 hældningskotienten er en ubekendt, som du kan finde på den i #1 angivne måde.


Brugbart svar (2)

Svar #8
31. oktober 2009 af mathon

xo2 + xo - 2 = 0

xo1 = -2  og  xo2 = 1

hvoraf
tangent1:
                 y - (-2)2 = 2(-2)·(x-(-2))
eller          
                 y = -4x - 4


tangent2:
                 y - 12 = (2·1)·(x-1)
eller          
                 y = 2x - 1


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. oktober 2015 af kmi (Slettet)

Jeg har den samme opgave, men kan desværre ikke finde ud af den
Nogen der kan forklare mig opgaven ydeligere, forstår desværre ikke helt besvarelserne..?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. oktober 2015 af peter lind

Det er forklaret rimelig udførlig og det er gennemregnet, så hvad er du i tvivl om ?


Skriv et svar til: Bestemme ligninger for tangenter til y = x^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.