Matematik

Bestemme konstant i ligning for parabel ved kendt tangent

31. oktober 2009 af sasc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser jeg denne opgave??

Linjen y = -2x - 5 er tangent til parablen y = x^2 - 6x + p. Bestem tallet p

Håber der er nogen der kan hjælpe!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2009 af Isomorphician

Du kan sætte dem lig hinanden og reducere til formen ax2 + bx + c = 0, og sætte diskriminanten lig 0.

Alternativt kan du finde den x-værdi hvor f'(x) er lig -2, og finde funktionsværdien for linjen for denne x-værdi. Funktionsværdien for parablen skal være den samme for denne x-værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2009 af mathon

        f '(xo) = 2xo - 6 = -2 hvoraf xo beregnes
og
        yo = -2xo - 5 = xo2 - 6xo + p hvoraf p beregnes


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du finder hældningskoeffecienten af parablen 2x-6. Denne har samme hældningskoeffecient som linjen i dette punkt, så 2x-6 = -2 <=> 2x=4 <=> x=2, så er y = - 9, og p finder du så ved at sætte punktet Q = (2,-9) ind i "parablen".


Skriv et svar til: Bestemme konstant i ligning for parabel ved kendt tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.