Matematik

Hjælp til Omvendte funktion.. Det haster

05. november 2009 af TaniaL (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.. Vil nogen hjælpe mig med den her opgave:

undersøg om der er en omvendt funktion til følgende funktioner. hvis der er, find forskriften og tegn begge funktioner:

1) f(x)=4x+5

2) f(x)=5x^2 for x er større end 0

Jeg ved ikke hvad man skal gøre så jeg håber at nogen gider forklare mig det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2009 af Fastnik (Slettet)

Det lyder til at være meget enkelt

1 er en enkelt funktion som starter i 5 på y aksen og har en stigning på 4 ?

2 er en Parrable som går i et "U", Hvis X ikke må større ind 0 Skal du bare på eks -1 ind eller -402321 Det er lige meget, men helst noget enkelt.

- Jeg er ikke helt sikker men tror at spørgsmål 2 bliver til at omvendt Parrable.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2009 af Taqz (Slettet)

Er det fordi du ikke ved hvad en omvendt funktion er, eller fordi du ikke ved hvordan du skal behandle den, for at finde ud af hvad den omvendte funktion er?

evt. kig her:

http://www.matlex.dk/funktioner.html#omvendt


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. november 2009 af Dynin (Slettet)

#0 en funktion f:A→B har en omvendt (også kaldet invers) funktion netop hvis den er bijektiv. Dvs. f(A)=B og er y=f(x) skal der findes et og kun et x∈A så y=f(x).

ad 1) Her er f defineret for alle de reelle tal med Vm(f)=R. For givet y er y=f(x)⇔y=4x+5⇔x=(y-5)/4, grundet biimplikationerne er x entydigt bestemt ... af det sidste "=" ses at f-1(x)=(x-5)/4=x/4-5/4

ad 2) prøv selv ;-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2009 af himsen (Slettet)

eks. 1:

y=4x+5  (*)

isoler y

(1/4)*y-5/4=x

som er din inverse funktion til (*).

Notationen er f -1(x)=(1/4)*x-5/4

Lav selv nr. 2, og prøv samtidig at overvej hvorfor x, ikke må være negativ..

#3 Er nu ret sikker på man ikke lære om afbildninger i Gymnasiet :)


Svar #5
05. november 2009 af TaniaL (Slettet)

Det er fordi at jeg ikke ved hvordan jeg skal behnadle den. Jeg kan godt se at funktionen i den første opgave starter i 5 på y-aksen og har en stigning på 4, men det vel ikke det man skal skrive.


Svar #6
05. november 2009 af TaniaL (Slettet)

Hmm, mange tak til alle der har svaret. Nu tror jeg godt at jeg kan finde ud af det :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. november 2009 af Dynin (Slettet)

#4 okay ... men bliver det så ikke meget svært at svare på

<citat#0>undersøg om der er en omvendt funktion til følgende funktioner</citat#0>

hvis man ikke kender begreberne?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. november 2009 af Taqz (Slettet)

 Som #4 også skriver, finder man den omvendte blot ved at isolere y for funktionen du vil finde den omvendte af.

f(x)=5x^2 for x er større end 0

y=5x^2

Isoler mht. y.


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. november 2009 af Taqz (Slettet)

Kan ikke være mere enig #7, men i gymnasiet får man jo også kun lige skrabet overfladen af matematik.


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. november 2009 af Dynin (Slettet)

#9 oki tak for svar ... det er et par år siden jeg gik i gymnasiet og tingene har åbenbart ændret sig siden da :/


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. november 2009 af MN-P (Slettet)

#8 du mener vel:

f(x)=5x^2 for x er større end 0

y=5x^2

Isoler mht. x. ikke y, som du skriver


Skriv et svar til: Hjælp til Omvendte funktion.. Det haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.