Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Investering opg. 7.20

15. januar 2005 af chinpo (Slettet)
Jeg har lidt problemer med opgave 7.20 i den grå bog der bruges på HHX erhvervsøkonomi A.. hvis der er nogen der kan hjælpe som ikke selv har opgaven kan jeg give den op hvis det kan hjælpe..

Jeg synes mine tal bliver alt for voldsomme, da det virker lidt forkert at de kan ende med et DB på næsten 7 mio.
Jeg har brugt rentetabel 4 de steder hvor der står 3,27429, men er ikke sikker på jeg skal bruge denne tabel.

EINFACH: Anskaffelsespris = 1.200.000 kr.
Besparelse i alt = ((40+25= 65 kr.) * 7000 stk. = 455.000 kr.) * 5 år = 2.275.000 kr.

(-1.200.000)+(2.275.000 kr.*3,27429 = 7.449.010 kr.) = 6.249.010 kr.


ZWEIFACH:Anskaffelsespris = 2.800.000 kr.

Besparelse i alt = ((50+30= 80 kr.) * 7000 stk. = 560.000 kr.) * 5 år = 2.800.000 kr.

(-2.800.000)+(2.800.000 kr.*3,27429 = 9.168.012 kr.) = 6.368.012 kr. + 400.000 kr. = 6.768.012 kr.

Dvs. at HOLSTEN skal investere i ZWEIFACH, da dette giver dem et DB på 6.768.012 kr., hvilket er 519.002 kr. mere end de ville have fået med EINFACH.


Jeg håber nogen kan hjælpe mig med om jeg har beregnet det korrekt, eller hvad min fejl kan være.

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2005 af Peden (Slettet)

Generelt er der ikke _så_ mange fra handelsskolen herinde, men det kan du være med til at lave om på, spred rygtet på din skole og hæng eventuelt disse op: https://www.studieportalen.dk/pr/FlyerStudieportalen.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2005 af Cas_sen (Slettet)

#0

Hej Chinpo, jeg kigger lige på det med det samme og vender tilbage.

Casper Larsen
BeståHH

Svar #3
15. januar 2005 af chinpo (Slettet)

Jeg er godt klar over at der ikke findes voldsomt mange mennesker fra HHX herinde, men kan da se at der er andre der har fået hjælp til både EØ og Afsætning.. så mon ikke også der er én, som kan hjælpe mig..

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2005 af Cas_sen (Slettet)

#0

Jeg har lavet en hurtig skitse:

http://www.casperl.dk/bestaahh720.htm

Stil spørgsmål til det du ikke forstår.

Med venlig hilsen
Casper Larsen
BeståHH

Svar #5
15. januar 2005 af chinpo (Slettet)

Er der ikke tale om en annuitet, fordi 445 og 960 er det samme beløb der skal tilbage hvert år?
Du har jo brugt rentetabel 2 i stedet for 4

Svar #6
15. januar 2005 af chinpo (Slettet)

Desuden kan ZWEIFACH også producere ELBEN, som giver et DB på 400.000 kr, hvor vil du lægge dem til henne, og skal de også føres tilbage med rentetabel 2?

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2005 af Cas_sen (Slettet)

#5

Marlene,

For at starte et sted, er det vigtigt at slå fast at der ikke er tale om en annuitet.

Vores besparelse og ekstra dækningsbidrag penge som vi tjener om 1-5 år vi er derfor nødt til at tilbagediskontere disse værdier til år 0 for at finde ud af hvad vores fremtidige indtjening er værd for os netop "idag".



Årsagen til dette er jo netop at vi gerne skulle tjene penge på investeringen. Vi betaler maskinerne i dag. og hvis vi ikke tilbagediskontere tager vi ikke højde for at vi kunne have brugt pengene på en andet i stedet for.

Fejlen er at du tror det er en annuitet, og jf. dine beregninger i #0 er de 2.275.000 du tjener over 7 mio. værd for dig og det hænger jo desværre ikke sammen.

#5 Husk ved disse investeringsopgaver, ALTID at benytte tilbagediskontering, altså rentetabel 2. Det er hele fidusen i kapitalværdimetoden, som er det skema du ser på min klade.

#6 Det er korrekt at Zweifach medføre et ekstra DB til virksomheden, det er også med i beregningen.

Vi spare på løn og materialer 80 pr. enhed. og udover den samlede besparelse tillægges de 400.000. Vi finder altså ud af hvad vores investering SAMLET giver os, og den giver os en besparelse på 80 på enhed PLUS den giver os et ekstra årligt dækningsbidrag på 400.000. derfor 960.000 for Zweifach.

Med venlig hilsen
Casper Larsen
BeståHH



Svar #8
15. januar 2005 af chinpo (Slettet)

Hehe.. undskyld jeg stiller så mange spørgsmål.
I to tidligere opgaver vi har lavet hvor vi har brugt kapitalværdimetoden, har min lærer sagt at rentetabel 4 skulle bruges.
Ved at kigge på de opgaver kan jeg ikke se hvorfor den tabel ikke også skal det i dette tilfælde..

Jeg kan udemærket se at dit passer, og hvorfor du gør sådan.. Er nok bare forvirret over min lærers vejledning..

MANGE TAK for hjælpen..

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. januar 2005 af Cas_sen (Slettet)

Marlene,

Hvis oplyser hvilke opgaver du har brugt rentetabel 4 til, kan jeg se om jeg kan finde en forklaring til dig.

Med venlig hilsen
Casper Larsen
BeståHH

Svar #10
16. januar 2005 af chinpo (Slettet)

Vi har brugt rentetabel 4 til opgave 7.6 og 7.18..

Men kan du huske om du har lavet opgave 7.20 og om du fik rigtig for den måde du har lavet den på?

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. januar 2005 af Cas_sen (Slettet)

Jeg prøver at finde ud af det ang 7.6 + 7.18.

Jeg er ret sikker på du kan stole på 7.20 er rentetabel 2, jeg får lige en til at dobbelttjekke.

Med venlig hilsen
Casper Larsen
BeståHH

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. januar 2005 af madsbs (Slettet)

Hej Marlene

Jeg må give både dig og Casper ret.
Man kan anvende rentetabel 4, da det er en annuitet, men det er bestemt heller ikke forkert at anvende rentetabel 2.

Det er altså op til dig, hvilken løsningsform du vil vælge, men hvis du bryúger begge to, skal du nok få imponeret din lærer.

I øvrigt bliver rentetabel 4 bl.a. brugt i opgave 7.18 (til at finde nutidsværdien af årlig besparelse), medens den bliver anvendt til at finde NV af den årlige leje i 7.6.

Med venlig hilsen

Mads B. Søndergaard
BeståHH

Svar #13
16. januar 2005 af chinpo (Slettet)

Hej Mads,

Problemet er bare at hvis man anvender rentetabel 4, som du kan se jeg har gjort i min udregning, er at overskuddet bliver alt for stort.
Hvis rentetabel 2 anvendes bliver overskudet kun omkring 400.000, og ved rentetabel 4 bliver det omkring 7 mio.

Så det er vel ikke ligemeget hvilken en tabel man bruger?

Skriv et svar til: Investering opg. 7.20

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.