Kemi

Titrering af eddikesyre med NaOH

09. november 2009 af helloworld382 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

100mL 0,0200 M eddikesyre titreres med 0,200 M NaOH ved 25oC.

Beregn pH i reaktionsblandingen, når der er tilsat følgende mængder af NaOH-opløsningen:

a) 0,00mL

b) 5,00mL

c) 9,00mL

d) 9,90mL

e) 10,00mL

f) 10,10mL

g) 11,00mL

h) 15,00mL

i) 20,00mL

I a'eren har jeg simpelt nok bare brugt formlen pH=½(pKs-logC), da eddikesyre jo er en svag syre.

pH = ½(4,76-log(0,0200M) = 3,26.

Dette er rigtigt, right?

De andre er jeg tilgengæld helt lost på, så er taknemmelig for alt den hjælp jeg kan få.

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2009 af vindhansen (Slettet)

 Eddike syre er en svag syre hvorimod NaOH er en meget stærk base. Den flår protonerne af den svage syre også selv om den ikke er protoniseret / dissocieret.   


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2009 af vindhansen (Slettet)

1) HA + H2O ⇔ A- + H3O+  (Ligevægt)

2) H3O+ + OH- → 2H2O     (fuldstændig forskudt mod højre)

3) [H3O+] = 14 - [OH-]        (hvis væsken er blevet basisk)

4) pH = -log[H3O+]

I hver opgave er der en ny oxoniumion koncentration som skal findes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2009 af Gate2 (Slettet)

Til og med 10 mL NaOH (0,200 M), kan du bruge buffer-ligningen. - 0,002 mol NaOH

omregn koncentrationerne til mol (n) --- (M / 1000 * mL)

pKs + log(nB / nS) -- husk volumen ændringen ved tilsætning af NaOH

Når volumen af NaOH overstiger 10 mL -- Bruger du formelen for en stærk base ; [H3O+] = 14 - log [OH-]


Svar #4
09. november 2009 af helloworld382 (Slettet)

Gate2 - Tusinde tak, det var lige det jeg skulle bruge :D

Og når man skal argumentere for hvorfor at man skifter fra at bruge buffer-ligningen, til formlen for stærk base, er det så fordi at det er her lige meget af dem, eller?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. november 2009 af mathon

bufferintervallet er typisk
pKs-1<pH<pKs+1


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. november 2009 af Gate2 (Slettet)

Når du laver den type beregninger er det praktisk at lave din reaktionsligning og under den opskrive antal mol før stofferne reagere og efter stofferne har reageret.

På denne måde vil du i en opgave som denne let kunne se hvor stor en del af syren, basen "forbruger".

eks.v.

                base       syre1  <-->   base1        syre

før          0,001       0,002              0               0

efter        0              0,001             0,001


Skriv et svar til: Titrering af eddikesyre med NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.