Fysik

Nyttevirkning / Orbit C - opg 20

11. november 2009 af ShaneM (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg sidder fast i en opgave med nyttevirkning.

Opgaven lyder:
Anders beslutter sig for at bestemme nyttevirkningen. Han hælder 0,8 L vand med temeperaturen 12,6 (grader) C i kasserollen og tænder for komfuret, som han har sluttet til en elmåler. Når vandet har nået 99,2 (grader) C, viser elmåleren 0,1125 kWh.

b) Omregn forbruget af elektrisk energi til kJ
Dette har jeg så gjort, og er kommet frem til 405 kJ uden de store problemer.

c) Bestem nyttevirkningen ved opvarmningen.
Her går det så galt? Jeg har nogle formler, men kan ikke finde ud af, hvilken jeg skal bruge og hvad jeg skal kende/sætte ind.

Der er bl.a. denne:
E(omsat)=E(nytte)+E(tab)
n(eta)=E(nytte)/E(omsat)

Ved ikke om det er denne jeg skal bruge? I såfald, ved jeg ikke hvordan jeg regner Energi tabet eller nytte ud ..
Hjælp søges :)

Mvh. ShaneM


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2009 af peter lind

Du skal finde hvor meget energi, der er tilført vandet. Denne energi er m*c*ΔT, hvor m er massen af vandet, c vandets varmefylde og ΔT er temperaturstigningen. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2009 af mathon

vandet har fået tilført 290,006 kJ

komfuret har forbrugt  405 kJ

   η = (290,006 kJ)/(405 kJ) = 0,716064 ≈ 71,6%


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2010 af giraffenh (Slettet)

 hvordan fandt du frem til de 405 kJ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2010 af mathon

citat fra teksten i #0

    "...er kommet frem til 405 kJ uden de store problemer."


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2011 af JayS (Slettet)

 Hvordan omregner man elektrisk energi til kj? altså i denne opgave hvordan fandt du frem til de 405KJ? hvad er formlen, på forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. juni 2011 af peter lind

1 kwh = 1000*60*60 Joule


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2011 af JayS (Slettet)

 Tak for det :)


Skriv et svar til: Nyttevirkning / Orbit C - opg 20

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.