Matematik

Skæringspunkt mellem grafer

18. november 2009 af P.L. (Slettet)

 f(x) = -4x^2 + 20

g(x) = 8x

Skal regne skæringspunktet ud mellem graferne i opgaven u. hjælpemidler... 

Jeg er klar over at jeg skal sætte dem lig hinanden og løse ligningen, men ved ikke hvordan pokker jeg løser den i hånden:(

-4x^2 + 20 = 8x 

Hvad gør jeg ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2009 af peter lind

Flyt alt over på højre side. Brug dernæst al løsningen til en andengradsligning ax2+bx+c = 0 kan angives ved

D = b2-4ac.

D<0 ingen løsning

eller x=(-b±kvrod(D))/(2a)


Svar #2
18. november 2009 af P.L. (Slettet)

 det var os det som jeg har prøvet men tror det er rimelig forkert...

Når jeg flytter alt over på højre side får jeg: 

8x + 4x^2 - 20 ? 

d = 4^2 - 4 * 8 * (-20) = 656

x = -8 (plus minis)kvrod(656) / 2 * 8   x = 1 eller x = - 2

Men hvis jeg solver på min lommeregner får jeg x = 0 eller x = -3 

hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2009 af peter lind

Hvis du sætter ind vil du se at hverken 1 eller 0 er løsninger. kvrod(656) er ikke et pænt helt tal. Du skal dele med 2a = 2*4=8


Svar #4
18. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Jamen 2 * a = 2 * 8 ??? 

Har jeg gjort noget forkert når jeg flytter alt over på højre side?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2009 af peter lind

a er tallet foran x2 og det er 4. Du har flyttet korrekt over.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2009 af mathon

-4x^2 + 20

 8x = -4x2 + 20

4x2 + 8x - 20 = 0                   som divideres med 4

1·x2 + 2x + (-5) = 0

d = 22 - 4·1·(-5) = 24 = 22·6

√(d) = √(22·6) = 2√(6)

x1,2 = (-2 ± 2√(6))/(2·1)

x1,2 = -1 ± √(6)


Svar #7
21. november 2009 af P.L. (Slettet)

forstår ikke hvordan det kan blive til -1 + - kvadratrod(6) ??


Svar #8
21. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Er der nogle der vil forklare mig det? for nu er jeg da endelig med på alt det andet... 

Altså er med på at man får

x = (-2 ± 2√(6))/(2·1)

Men hvordan løser man dette i hånden?? jeg skal nemlig bruge tallene som grænser når jeg bagefter skal finde arealet af punktmængden mellem de to grænser (det er opg. uden hjælpemidler) 

Håber på hjælp, og på forhånd mange tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2009 af peter lind

Du skal bare bruge tallet som det står altså F(-1 - √(6) og F(-1 +√(6) hvor F er stamfunktionen til den funktion, du skal integrere. Dernæst træk så meget sammen som du kan.


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. november 2009 af mathon

y1,2 = 8( -1 ± √(6)) = -8 ±8√(6)


Svar #11
21. november 2009 af P.L. (Slettet)

Er blevet meget mere forvirret at dette her desværre... Når jeg solver på min lommeregner: 

Solve( 8x = -4x^2 + 20x, x)    får jeg x = 0 eller x = 3

Og hvis jeg tegner graferne ind på min lommeregner, ses det også tydeligt at de skærer hinanden i 0 og 3 ???

Men (-1 - √(6)  og (-1 +√(6)  giver -3,44949 og 1,44949   ??? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. november 2009 af peter lind

Du sætter en forkert ligning ind i din lommeregner. Den korrekte er 4x2 + 8x - 20 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. februar 2010 af xJBx (Slettet)

Det er slet ikke så kompliceret!

Det er den forkert funktion f(x)

f(x)=-4x^2+20x og g(x)=8x

Dvs. det lyder:

4x^2+20x=8x

4x^2+20x-8x=0

4x^2+12x=0

derefter løses den rigtig nok som en 2. gradsligning og giver x=0 v x=3


Skriv et svar til: Skæringspunkt mellem grafer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.