Kemi

Syrebrøk

21. november 2009 af jalo (Slettet)

Hvad kan jeg bruge en syrebrøk til? Hvordan beregnes den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2009 af mathon

den brøkdel af syren der er til rest efter dissociationen:

som eksempel behandles en monohydron svag syre
med formel koncentration c og syrebrøk x
 

                                      HX (aq)  +  H2(l)   <--->   X- (aq)  +  H3O+ (aq)
i ligevægt                        x·c                                 (1-x)·c      (1-x)·c

syrebrøk benyttes i Bjerrumdiagrammer

pufferligningen:
pH = pKs + log((1-x)/x)       uafhængigt af c
hvoraf haves

               (1-x)/x = 10pH-pKs

og            x = 1/(1+10pH-pKs)

som danner bagrund for indtegning af Bjerrumdiagrammet

               x(pH) = 1/(1+10pH-pKs)


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2009 af mathon

som danner baggrund for indtegning af Bjerrumdiagrammet

x(pH) = 1/(1+10pH-pKs)

hvoraf kan aflæses
hvilken brøkdel, der aktuelt
forekommer
                                         som syre, x
og                                     som base, (1-x)        ved en given pH-værdi

................

c er totalkoncentrationen
c = cs + cb


Svar #3
23. november 2009 af jalo (Slettet)

Mange tak


Skriv et svar til: Syrebrøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.