Kemi

kemi hjælp

23. november 2009 af doha (Slettet) - Niveau: C-niveau

ka nogen hjælpe med den spørgsmål.

tegn elektronprikmodeller for følgende ioner?

A. OH- B. NH4+ c. CIO- d. H3O+ 

e. CO2-  3+(en dobbeltbinding og to enkeltbindinger) f. O2/2- 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2009 af Bethsen (Slettet)

Det første du skal gøre er at finde ud af, hvor mange valenselektroner der er (elektroner i yderste skal). Det kan du gøre ved at kigge på, hvilken hovedgruppe de eneklte atomer er i.

Når du har fundet dem, tegner du prikformlen. Der må ikke være flere eller færre elektroner i molekylet end der er, hvis du lægger antallet af valenselektroner sammen for atomerne for sig.

Ex. OH-:

O = 6. hovedgruppe = 6 valenselektroner.

H = 1. hovedgruppe = 1 valenselektron.

Tilsammen skal de altså have 7 elektroner, som de deles om, på den måde, at H gerne vil have to i sin yderste skal og derfor låner en fra O, og O vil gerne have så tæt på 8 som muligt i sin yderste skal, og derfor låner den en af H. :)

Resultatet bliver (Jeg prøver, men garanterer ikke for forståelsen):

:Ö:H

Der skal være to ekstra prikker under O, den ene er O's egen, og den anden er tyvstjålet fra et H-atom der ikke indgår i ionen. Det kan man se på det lille minus, som betyder en ekstra elektron. Havde der stået + var der en elektron mindre.

Giver det mening? :)


Skriv et svar til: kemi hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.