Matematik

erlang fordelingen

24. november 2009 af jyden90 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg ved følgende:

"The Erlang distribution is the distribution of the sum of k independent identically distributed random variables each having an exponential distribution"

...men hvad vil det sige?

eksempel: hvis jeg har k eksponentialfordelte variable alle med parameteren u*k, hvordan ser

1: tætheden for en erlang-k fordeling ud ved brug af skalaparameter?

2: tætheden for en erlang-k fordeling ud ved brug af hastighedsparameter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2009 af peter lind


Svar #2
24. november 2009 af jyden90 (Slettet)

er det her rigtigt forstået:

hvis X1 ~ Exp(lambda), X2 ~ Exp(lambda), ... , Xh ~ Exp(lambda) så er
 

X1 + X2 + ... + Xh ~ Erlang(lambda, h), dvs. med tætheden

P(X) = [lambda(lambda*x)^(h-1)]/[(h-1)!]*e^(-lambda*x) ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. november 2009 af Dynin (Slettet)

Ja ... under betingelse af at X1,...,Xh er uafhængige


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. november 2009 af Dynin (Slettet)

#0/#2 hvis du ellers er interesseret, så er her lidt uddybning hvorfor summen af h iid exp(λ)-fordelt stok. var har tætheden givet i linket #1.
I det følgende betyder Erlang(λ,n) den fordeling på R der har tæthed h(x)=[λ(λx)n-1e-λx/(n-1)!]*1[0,∝[(x).
For at vise Erlang(λ,n) netop er Erlang-n fordelingen, er det nok at vise følgende to postulater:
  (1) Er X og Y iid exp(λ) så er X+Y~Erlang(λ,2)
  (2) Er X og Y uafh. med X~exp(λ) og Y~Erlang(λ,n) så er X+Y~Erlang(λ,n+1)
[Overvej hvorfor dette er nok!]. For at vise begge dele, bruger man følgende velkendte(?) resultat fra sandsynlighedsregningen:
  (A) Er X og Y uafh. med tætheder f1 og f2R (mht Lebesquemålet) så har X+Y tæthed g(y)=∫-∝ f1(y-x)f2(x)dx på R (mht Lebesguemålet).
ad (1) X og Y har begge tætheden f(x)=λe-λx1[0,∝[(x) på R og dermed giver (A), at X+Y har tæthed


hvor

dvs. tætheden er

som netop er tætheden for Erlang(λ,2). (2) vises på tilsvarende måde … det overlader jeg til dig.
Alt i alt have at X1,…,Xn iid exp(λ) =>X1+…+Xn~Erlang(λ,n), dvs. har tæthed som angivet ovenfor! …
BTW som med eksponential fordelingen er λ hastighedsparameteren, mens μ=1/λ er skalaparameteren. Så har du vist også svaret på 1 og 2 i #0 … med μ=2 bør du kunne genkende tætheden som en χ2-fordeling med 2k frihedsgrader ;-)
 


Svar #5
26. november 2009 af jyden90 (Slettet)

mange tak for det fornemme svar - det var virkelig en stor hjælp!!


Skriv et svar til: erlang fordelingen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.