Kemi

dissociationsgrad

27. november 2009 af Yow! (Slettet) - Niveau: B-niveau

beregn α for 0,2 M vandig opløsning af en sye med styrkeeksponenten 7....

hvad gør jeg???


Svar #1
27. november 2009 af Yow! (Slettet)

mit bud:

vi fik opgivet en formel(?)
 

x2 + KS* x - KS * cS = 0

er det bare dét man skal???


 


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. november 2009 af mathon

...hvis du med "styrkeeksponenten 7"
mener pKs = 7
delvis ja:

   Ks = 10-7
og dermed

   α2 + Ks·α - Ks·cs = 0
 


Svar #3
27. november 2009 af Yow! (Slettet)

ok...takker mathon ;)

og der skulle selvfølgelig have stået α instead of x ;)


Svar #4
27. november 2009 af Yow! (Slettet)

men dissociationsgraden kan ikke være negativ vel??? syren må da have afgivet hydroner til basen???


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. november 2009 af mathon

     α2 + Ks·α - Ks·cs = 0  og  0 < α < 1


Svar #6
27. november 2009 af Yow! (Slettet)

dvs. nej....
men der er noget der forvirrer mig... i min bog står der, at en stærk syre har en dissociationsgrad på 1...
men når jeg udregner et eksempel med en stærk syre giver det ikke 1....?


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. november 2009 af mathon

                                                        HX (aq)  +  H2O (l)  <--->  X- (aq)  +  H3O+ (aq)
ligevægtskoncentrationer M               (1-α)·c                            α·c            α·c   
 

                                                    [X-]·[H3O+]/[HX] = Ks

                                                    c·α2/(1-α) = Ks

hvoraf

                                              c·α2 + Ks·α - Ks·cs = 0 og 0 < α < 1

som altså kun har gyldighed
når
der aktuelt foreligger en ligevægt
dvs
for en fortyndet, middelstærk/svag syre

for en stærk syre gælder:

                                                          HX (aq) + H2O (l) ---> X- (aq) + H3O+ (aq)
stofmængdekoncentrationer M          0                              cs           cs
 

i hvilket tilfælde

                                           c·α2 + Ks·α - Ks·cs = 0 og 0 < α < 1

ikke kan benyttes

...............

i øvrigt manglede koefficienten til α2 i dine indlæg ovenfor (som jeg i første omgang røg med på i den tro...)
 


Svar #8
27. november 2009 af Yow! (Slettet)

og hvad er koefficienten..?  - koncentrationen eller...? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. november 2009 af mathon

cs

         cs·α2 + Ks·α - Ks·cs = 0 og 0 < α < 1


Svar #10
27. november 2009 af Yow! (Slettet)

aha ok....
jeg finder ud af det mathon....
takker for hjælpen ;)


Svar #11
28. november 2009 af Yow! (Slettet)

er

cS · α2 + KS · α - KS · cS = 0    .... 0 < α < 1

en formel...?


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. november 2009 af mathon

Ja


Svar #13
28. november 2009 af Yow! (Slettet)

formlen

              cs·α2 + Ks·α - Ks·cs = 0 og 0 < α < 1

er total latterlig !!... jeg har fumlet med den i snart 4 timer.... den giver underlige resultater som ikke passer....

til jer derude.... brug formlen

Ks = cS · ( α2 / (1-α) )   ... 102 gange nemmere at benytte....  jeg er dybt seriøs!!


Brugbart svar (1)

Svar #14
28. november 2009 af mathon

den korrekte formel er
          cs·α2 + Ks·α - Ks = 0 og 0 < α < 1                    (ligger problemet i forkert formel?)

løsningen er:

                α = (-Ks + √(Ks2+4Ks·cs))/(2cs)


Svar #15
29. november 2009 af Yow! (Slettet)

så er det derfor den ikke gav nogen mening !

min lære skrev selv formlen på tavlen(#1)

well, ja ja fair nok.... selvf. ser det sort ud, når man bruger en forkert formel....

jeg holder mig til den anden foreløbig.... hader formlen i #14 i øjeblikket   =)


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. november 2009 af mathon

på TI-89

Define k =
Define c =

solve(c*x^2+k*x-k=0,x)|x>0 and x<1
 


Skriv et svar til: dissociationsgrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.