Matematik

cirkler, centrum og bestemmelse af ligninger

28. november 2009 af Heksin (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har lige fået en opgave stillet som lyder følgende:

"Bestem ligningerne for de cirkler, som har centrum i (4,1), og som tangerer cirklen med ligningen

2x2 + 2y2 -4x + 12y - 12 = 0 "

Jeg forstår ikke rigtigt hvad det er jeg bliver bedt om?

Tidligere har jeg kun regnet nogle opgaver som denne:

"Nedenstående ligning fremstiller en cirkel. Bestem centrum og radius for denne cirkel.  x2 + y2 +6x + 2y +1 = 0"

Er der en sammenhæng imellem hvordan disse begge opgaver løses?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2009 af mathon

x2 + y2 - 2x + 6y - 6 = 0        efter division med 2

     


Svar #2
28. november 2009 af Heksin (Slettet)

Er det alt der skal gøres? Er der ikke mere der skal regnes, eller regnes videre på ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2009 af MN-P (Slettet)

Find centrum for cirklen,

beregn afstanden mellem de to centrummer og træk radius for cirklen fra, så har du radius for den nye cirkel. Skriv formlen for cirklen, hvor due nu kender centrum og radius


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. november 2009 af MN-P (Slettet)


x2 + y2 - 2x + 6y - 6 = 0

x2-2x +4+ y2+6y +9=6+4+9

(x-2)2+(y       ....=√192


Svar #5
28. november 2009 af Heksin (Slettet)

MN-P: Kunne du inkludere en mellemregning fra

x2 + y2 - 2x + 6y - 6 = 0 

til

x2-2x +4+ y2+6y +9=6+4+9 ?

Jeg har svært ved at forstå hvorfra 4 og 9 kommer fra


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2009 af mathon

udvendig tangering af (x-1)2 + (y+3)2 = 42
    (x-4)2 + (y-1)2 = 12                          |C1C| = 5 = r1 + 4

(x-1)2 + (y+3)2 = 42 tangerer
(x-4)2 + (y-1)2 = 92 indvendigt      |C1C| = 5 = r1 - 4
 


Svar #7
28. november 2009 af Heksin (Slettet)

Jeg formår endnu ikke at forstå, hvad det er for en problemstilling jeg skal prøve at løse?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2009 af MN-P (Slettet)

x2 + y2 - 2x + 6y - 6 = 0                              ændre rækkefølger

x2-2x +y2+6y-6=0                                        tilføjer led (sorte) så der kan omskrives til rvadrater på toleddede størrelser samt lægger 6 til på begge sider

(x2-2x +1)+( y2+6y +9)=6+1+9            omskriver til 

(x-1)2+(y+3)2=√162

centrum for cirklen er (1,-3) og radius 4

Afstand mellem centrene(4,1) og (2,-3) er √((4-1)2+(1-(-3)2) = √( 32+42)= √25

radius på den nye cirkel er 5-4

cirklens formel

(x-4)2+(y+1)2=12


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. november 2009 af MN-P (Slettet)

Skrivefejl om igen

x2 + y2 - 2x + 6y - 6 = 0 ændre rækkefølger

x2-2x +y2+6y-6=0 tilføjer led (sorte) så der kan omskrives til rvadrater på toleddede størrelser samt lægger 6 til på begge sider

(x2-2x +1)+( y2+6y +9)=6+1+9 omskriver til

(x-1)2+(y+3)2=√162

centrum for cirklen er (1,-3) og radius 4

Afstand mellem centrene(4,1) og (2,-3) er √((4-1)2+(1-(-3)2) = √( 32+42)= √25

radius på den nye cirkel er 5-4

cirklens formel

(x-4)2+(y-1)2=12

Der er også mulighed for at cirklen ligger odenom den anden cirkel, så er radius 5+1

cirklens formel er da

(x-4)2+(y-1)2=62


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. november 2009 af mathon

når de to cirkler har udvendig tangering er  r1 + r = r1 + 4  = |CC1| = 5 r1 = 1 dvs (x-4)2 + (y-1)2 = 12

når de to cirkler har indvendig tangering er  r1 - r = r1 - 4 = |CC1| = 5 ⇔ r1 = 9 dvs (x-4)2 + (y-1)2 = 92

...hvilket er folkeskolepensum


Skriv et svar til: cirkler, centrum og bestemmelse af ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.