Matematik

planens ligning

28. november 2009 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En plan b indeholder linjen l og er parallel med vektoren v= (4.7.-1)
Bestem en ligning for planen b.

Min l = (x,y,z) = (2,-1,4) +t(1,3,-2)

Hvordan finder jeg min normalvektor? Jeg vil mene det er den jeg skal indsætte i planens ligning sammen med punktet (2,-1,4) fra min linje l ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2009 af Exupery (Slettet)

Kender du til krydsproduktet?


Svar #2
28. november 2009 af Rina68 (Slettet)

Jep, Kan bare ikke gemmenskue hvad det er jeg skal krydse.

Er det vektor v og t(1,3,-2)

Eller?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. november 2009 af Exupery (Slettet)

Den vektor, der står efter t, er jo parameterfremstillingens retningsvektor. Så du krydser simpelthen bare (4,7,-1) med (1,3,-2).


Svar #4
28. november 2009 af Rina68 (Slettet)

Takker.

er det lige meget hvilken en man skriver først når man krydser?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. november 2009 af mathon

Det gælder om at finde en normalvektor
og ikke om at finde en bestemt normalvektor,
hvorfor valget er frit
dvs.
    n1 = [4,7,-1] x [1,3,-2] = [-11,7,5]
eller
    n2 =[1,3,-2] x [4,7,-1]  = [11,-7,-5]               n2 = -n1
      
for efterfølgende at kunne beskrive
den søgte plan
som
   α: {P(x,y,z) | n·PoP = 0} hvor Po er et fikspunkt i planen

som

      ved brug af n1
      giver
          α:  [-11,7,5]·[x-2,y+1,z-4] = 0

              -11x + 7y + 5z + 9 = 0

      ved brug af n2
      giver
          α: [11,-7,-5]·[x-2,y+1,z-4] = 0

              11x - 7y - 5z - 9 = 0


Skriv et svar til: planens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.