Kemi

Koncentrationer

29. november 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

Er der en der kan hjælpe mig med disse opgaver:

Opløselighedsproduktet for strontiumfluoridioner er 3,7* 10^-12M3

a)Beregn  konsentrationerne af strontiumfluoridionerne og flouridionerne i en mættet opløsning

b)Beregn Ligevægtskoncentrationen af Sr2+ i en opløsning af strontiumflourid, hvor [F-] = 0,0025M

Mvh og tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2009 af mathon

når s er den molære opløselighed af SrF2
haves:

                             SrF2 (s)  <--->  SrF2 (aq)  <--->  Sr2+ (aq)  +  2F- (aq)
koncentrationer i M                          s                     s               2s              
 

         i mættet opløsning:    [Sr2+]·[F-]2 = Ko        

                                           s·(2s)2 = Ko    

                                           4s3 = Ko      

                                            s = (Ko/4)1/3

                                            s = ((3,7* 10-12 M3)/4)1/3 = 9,7435·10-5 M = 9,7435·10-5 mol/L

ligevægts-ion-koncentrationerne:
                                            [Sr2+] = s = 9,7435·10-5 M

                                            [F - ] = 2s = 1,949·10-4 M


Svar #2
30. november 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

Mange tak, det er jo helt genialt. Men hvordan kender du ion koncentrationerne? Kan det slåes op eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2009 af mathon

de kendes ikke
men
sættes til s og 2s - som du ser i 4. linje

ligningsmæssigt beregnes s
og 2s er så ikke så vanskelig

alment gælder for
det tungt opløselige AxBy

                                      [A+]x·[B-]y = Ko      eller hvad ladninger end måtte blive

                                       (x·s)x·(y·s)y = Ko

                                       s = x+y(Ko/(xx·yy))
 


Skriv et svar til: Koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.