Kemi

alkoholer

23. januar 2005 af steendunk (Slettet)
kunne jeg få lidt hjælp til flg.
jeg skal tegne disse 3 alkoholer. hvad jeg har og hvad de bliver til.
1-butanol - primær alkohol som bliver til en aldehyd

2-butanol - sekundær alkohol som bliver til ketoner

2-methyl-1-propanol - primær alkohol som bliver til en aldehyd.

derefter skal jeg vælge en primær og den sekundære og afstemme dem.

er der nogen der kan give lidt hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2005 af frodo (Slettet)

hvad skal du bruge som oxidationsmiddel?

Svar #2
23. januar 2005 af steendunk (Slettet)

dichromat-ionen, cr2 O72-
håber det giver mening. jeg kan ikke på nuværende tidspunkt hæve eller sænke linien

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2005 af frodo (Slettet)

Det er fint.. Ved godt hvad dichromationen er for en fætter.

Men hvad er det, der er problemet? Du skal kun kigge på det C-atom, som Oh-gruppen sidder på. IKKE alle de andre, da de som sådan ikke rigtigt har nogen betydning.

Ellers gøt du jo bare som normalt, når du skal afstemme redoxligninger

Svar #4
23. januar 2005 af steendunk (Slettet)

okey - jeg er bare gået helt i stå lige nu - kunne du hjælpe lidt med den første, så kommer jeg nok på sporet

Svar #5
23. januar 2005 af steendunk (Slettet)

er der virkelig ingen som vil guide mig videre

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. januar 2005 af frodo (Slettet)

nu tager vi 1-butanol:

her er det altså det endestillede carbonatom, der har interesse:

R-CH2-OH + Cr2O7^2- --> R-COH + 2Cr3+

OT(Cr, venstre)=+6, OT(Cr, højre)=+3 3 ned

OT(C, venstre)=-1, OT(C,højre)=+1 2 op

Dette indføres i ligningen:

3R-CH2-OH + Cr2O7^2- --> 3 R-COH + 2 Cr2+

vi afstemmer ladninger, idet det sikkert er i en sur væske..

8H+ + 3R-CH2-OH + Cr2O7^2- --> 3 R-COH + 2 Cr3+

Og der skal nu 7 vand på til højre, for at afstemme H:

8H+ + 3R-CH2-OH + Cr2O7^2- --> 3 R-COH + 2 Cr2+ + 7 H2O

Svar #7
24. januar 2005 af steendunk (Slettet)

tak for hjælpen.
rettelse:
OT(c, venstre = -2
der skal tilsættes 6 h+ da ladn. er -2 på venstre side og + 6 på højre.
til sidst tilsættes 4 vand på højre for af afstemme ilt og vand.
Du ender med at have 9H på venstre og 15 på højre.

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2005 af frodo (Slettet)

R-CH2-OH

Her ved du, at H er lig +1, og at O lig -2:

3*1+OT(C)+(-2)=0 <=> OT(C)=-1

jeg ved ikke hvor du får dit fra

Skriv et svar til: alkoholer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.