Matematik

Forkortelse af brøk, og omskrivelse af potens af a

24. januar 2005 af Mowsiii (Slettet)
Hejsa.
Jeg sidder med noget matematik jeg er kørt HELT fast i. Jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe det an.

forkort brøken:

49a^2-25b^2/(7a+5b)^2


Omskriv til en potens af a:

a^3*a^5*(a^2)^3/a

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2005 af frodo (Slettet)

@ 1) omskriv tælleren til (7a-5b)(7a+5b) kontroller selv!

@ 2) udregn tælleren, under anvendelse af potensregnereglerne: a^14, og del med a

Svar #2
24. januar 2005 af Mowsiii (Slettet)

oki.. det hjælp mig desværre ikke særlig meget. Hvad mener du med at udregne tælleren med potensregnereglerne.

Og må man godt bare lave (7a+5b)^2 om til (7a-5b)(7a+5b) ??

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2005 af frodo (Slettet)

du må ikke lave (7a+5b)^2 om til (7a-5b)(7a+5b), men derimod tælleren om til sidstnævnte.

potensregnereglerne siger:

x^a*x^b=x^(a+b) OG (x^a)^b=x^(a*b)

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2005 af Epsilon (Slettet)

Det er måske lettere at se, hvis du observerer, at 25 hhv. 49 er kvadraterne på 5 hhv. 7. Så

49a^2 - 25b^2 = (7a)^2 - (5b)^2 (1)

Husk reglen:

"To tals sum gange de samme tals differens er differensen mellem tallenes kvadrater"

Bruges dette på (1), har vi, at

(7a)^2 - (5b)^2 = (7a+5b)(7a-5b)

Herfra er resten ligetil.

#2: Nej, absolut ikke.

//Singularity

Skriv et svar til: Forkortelse af brøk, og omskrivelse af potens af a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.