Matematik

Sinus .. Hjælp det haster

08. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Hej derude. 

Hvorfor er der ingen forskel på sinus og cosinus når man snakker om harmoniske svingninger. Altså: 

x=Asin(wt) og x=Acos(wt)

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det er der også, der er faseforskydningen til forskel. Prøv at tegne de to kurver, så vil du se, hvad jeg mener (når vinklen er 0, så er cos=1 og sin=0, og ved 90 grader er det omvendt, så man kn sige at de er faseforskudt π/2 (radianer). Indenfor elektronikken betyder det, at i en spole for eksempel kommer strømmen før spændingen og ved en kondensator er det omvendt


Svar #2
08. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Jeg forstår ikke hvad du mener. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv at tegne kurverne for sinus og cosinus, så forstår du det sikkert, men det er da et meget relevant spørgsmål. Du skal starte med at definere svingninger og så beskrive dem matematisk, det gjorde jeg blandt andet i går et par gange, så prøv at se, om du kn finde noget under matematik eller fysik (svingninger). Der står utroligt meget herinde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Her kan du se forløbet (vedhæftet fil)

Vedhæftet fil:sin,cos.doc

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Læg mærke til, at de i grunden er identiske, kun adskildt af en forskydning (en såkaldt faseforskydning)


Svar #6
08. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Kan man så ikke tillade sig at sige aat:

x=Asin(wt) og x=Acos(wt)

for det står i min bog, men ikke forklaret, altså hvis man antager at begyndelsesfasen er nul


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg tror der er noget du forveksler. Løsningen til differentialligningen  my'' + ky = 0, der blot er Newtons 2. lov (masse* acceleration=kraft), og som beskriver en harmonisk svingning, er y(t) = A*cos(ψ0t )+ B*sin(ω0t) hvor ω0 = √(k/m

Hvis jeg skal svare på det, der står i din bog, så skal jg bruge flere oplysninger, men du kn da godt have to funktioner x1(t) og x2(t), men havd skal du bruge dem til?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. december 2009 af nik_22 (Slettet)

Erik, du siger, at løsningen er y(t) = A*cos(ψ0t )+ B*sin(ω0t).

Men er løsningen til

y''+k^2y=0 ikke lig

y(x)=c1cos(kx)+c2sin(kx)? Altså hvor k er den samme, nemlig ω0?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg vil godt lige tage tråden op fra det første. Lad os betragte differentialligningen y''+y=0. Ligning 1 Den har følgende to løsninger y=cos(x) og y=sin(x), fordi de begge tilfredsstiller ligning 1 (prøv selv at kontrollere). Så kan vi tage fundamentalteoremet, der siger, at hvis en løsning til ligningen ganges med en vilkårlig konstant, så er den resulterende funktion også en løsning, altså hvis φ(x) er en løsning, så er k*φ(x) også en løsning, og så endelig det såkaldte superpositionsprincip (det var det, spørgeren startede med). Summen af to løsninger er også en løsning. Nu skulle jeg have skrevet på det berørte interval I osv.

Og så til din opgave #8. Her er løsningen y = c1*eikx + c2*e-ikx, hvilket du selv bør overbevise dig om. Her kan du skrive den om ved hjælp af Eulers formel eix=cos(x) + isin(x), hvis du føler trang til det, men det er ikke nødvendigt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. december 2009 af mathon

#0

se evt.
http://peecee.dk/upload/view/210377


Skriv et svar til: Sinus .. Hjælp det haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.