Matematik

Skæringspunkt mellem parabel og linje, hjælp

10. december 2009 af Linepedersen1112 (Slettet)

Hej. Jeg har en del problemer med en opgave.

Opgaven lyder;

Bestem koordinaterne til skæringspunkterne mellem parablen med ligningen y = x2 - 2x + 2 og linjen med ligningen y = x + 2. bestem derefter ligningerne for tangenterne til parablen i de to skæringspunkter,

Har prøvet ;

x2 - 2x - x = 2 - x 

x2 - 3x = 0

y = x2 - 3x + 0 

bruger diskriminantformlen:  d = b^2 - 4ac

dvs. 3^2 - 4 * 1 * 0 = 9    ( to løsninger)

x = - b +/- kvadratrod af d  / 2a   ,   

X1 = 3
x2 = 0

er det rigtigt ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Ja det er rigtigt :) men du har en lille fejl i ovenstående fra begyndelsen

x2 - 2x+2 = x+2

x2-2x-x+2-2=x-x+2-2

x2-3x =0


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2009 af keg (Slettet)

du sætter de to ligninger lig med hinanden for

at finde skæringspunkter, og det kan jeg ikke helt gennem skue hvad du gør,

men res ok

x2-2x+2=x+2

x2-3x=0     --> x(x-3)

som også giver det samme som dit res


Svar #3
10. december 2009 af Linepedersen1112 (Slettet)

men er det ikke det samme som den anden lavede ? i får det begge til samme resultat ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2009 af keg (Slettet)

x=0 og 3 så langt er vi enige

så skal vi finde y-koordinaterne til de tilsvarende punkter

X=0  --> y=x+2 -->y=2

x=3-->y=3+2-->y=5

så differentierer du 2.gradsligningen, hvor f´(x) er stigningstallet på et hvilket

 som helst sted på parablen,

 men du skal finde tangentligningerne i de to skæringspunkter


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Vi bruger bare nulreglen for at finde de to skæringspunkter

Som der står ovenover P(0,2) Q(3,5)

For P differentieres funktionen og x indsættes

f(x) = x2 -3x

f ' (x) = 2x-3

f ' (0) = 2 * 0 -3 = -3 = a

b = 2-(-3)*0 = 2

y = -3 x + 2 er den ene tangentligning

For Q indsættes x ind f ' (x) og ligningen findes derefter


Svar #6
10. december 2009 af Linepedersen1112 (Slettet)

er det ik bare:

 f(3) = 5   f ' (3) = 4

y = 4 ( x - 3 ) + 5 = 4x - 7 ( første tangentligning)

Anden tangentligning er

f (0) = 2    f ' (0 ) = -2

y =  - 2 ( x - 0 ) + 2 = -2x + 2   ( anden tangenligning ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Ups jeg fik ikke differentieret den rigtige funkion.

Der skal stå f ' (x) = 2x-2

Metoden er den samme


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Ja det er også rigtigt :)


Svar #9
10. december 2009 af Linepedersen1112 (Slettet)

super : ) tak for hjælpen


Skriv et svar til: Skæringspunkt mellem parabel og linje, hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.