Matematik

Krypterings sætninger

14. december 2009 af bremholm (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg vil høre om der er nogle der kan hjælpe med beviset for følgende sætninger? Jeg er helt på bar bund :(

φ(pq) = (p-1)(q-1)

og

x ≡ a (mod p) ∧ x ≡ a (mod q) medfører x ≡ a (mod p*q)

Har vikelig brug for hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af peter lind

Det svarer til at bevise at ak(p-1)(q-1) ≡ a mod (p*q) Der forudsættes p≠q  p og q primtal ellers gælder den ikke.

Der forudsættes Fermats lille sætning ap-1 ≡ 1 mod p  a indeholder ikke primfaktoren p. Opløfter man venstre side og højre får man ak(p-1) ≡ 1 mod p Ganger man dette med a får man ak(p-1)+1 ≡ a mod p som også gælder hvis a indeholder faktoren p. Heraf fås  ak(p-1)+1 ≡ a mod p <=> ak(p-1)+1-a ≡ 0 mod p <=> p| (ak(p-1)+1-a)

sætningen ak(p-1)(q-1) ≡ a mod (p*q) omskrives tilsvarende ak(p-1)(q-1) ≡ a mod (p*q) <=> ak(p-1)(q-1) -a ≡ 0 mod (p*q) <=> p*q | ( ak(p-1)(q-1)-a)  <=> p | ( ak(p-1)(q-1)-a) og q | ( ak(p-1)(q-1)-a) hvilket er opfyldt ifølge sætningen ovenfor.

Den anden er åbenlyst opfyldt for a=0. Hvis a ikke indeholder faktorene p og q gælder der x=a +k1*p og x=a+ k2*q. Begge dele kan kun lade sig gøre hvis k1 indehokder q og k2 indeholder p altså x=a+ k*p*q


Skriv et svar til: Krypterings sætninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.