Fysik

please hjælp til fysik opg.

15. december 2009 af Yamajigar (Slettet) - Niveau: A-niveau

heyyy.. er der nogen der kan hjælpe mig med denne her fysik opg. plzzzz

Problem 1 (Ingen beregninger kræves): En rumskibsfabrik anno 2109
har trykt en reklamefolder, hvor firmaets kommende produkt, et rumskib
med en uset manøvredygtighed, anprises. Det nye rumskib vil kunne dele
sig i to mens det bevæger sig i rummet. Delene vil derefter kunne fort-
sætte i hver sin retning. Adskillelsen sker ved at udløse det avancerede og
computerstyrede fjedersystem som i afl°ast tilstand holder delene sammen.
Rumskibet har masse M, delskibene har masse m1 henholdsvis m2, og
M = m1 + m2. Inden delingen er hastigheden v. Efter delingen har de to
delskibe hastighed v1 henholdsvis v2. Som firmaets folder forklarer, kan v1
og v2 styres under delingprocessen ved hjælp af den nye Office2110 software
pakke. Tre forskellige delingsforløb, A, B og C, er gengivet i figuren.

og opgaven lyder således:

Under antagelse at m1 = m2, vurder hvilke, om nogen, af tegningerne
A, B og C er i overenstemmelse med fysikkens love. Er der ikke ov-
erenstemmelse, forklar hvilken fysisk lov eller hvilke fysiske love der i
givet fald er brudt.


Svar #1
15. december 2009 af Yamajigar (Slettet)

heyyy.. er der nogen der kan hjælpe mig med denne her fysik opg. plzzzz

Problem 1 (Ingen beregninger kræves): En rumskibsfabrik anno 2109
har trykt en reklamefolder, hvor firmaets kommende produkt, et rumskib
med en uset manøvredygtighed, anprises. Det nye rumskib vil kunne dele
sig i to mens det bevæger sig i rummet. Delene vil derefter kunne fort-
sætte i hver sin retning. Adskillelsen sker ved at udløse det avancerede og
computerstyrede fjedersystem som i afl°ast tilstand holder delene sammen.
Rumskibet har masse M, delskibene har masse m1 henholdsvis m2, og
M = m1 + m2. Inden delingen er hastigheden v. Efter delingen har de to
delskibe hastighed v1 henholdsvis v2. Som firmaets folder forklarer, kan v1
og v2 styres under delingprocessen ved hjælp af den nye Office2110 software
pakke. Tre forskellige delingsforløb, A, B og C, er gengivet i figuren.

og opgaven lyder således:

Under antagelse at m1 = m2, vurder hvilke, om nogen, af tegningerne
A, B og C er i overenstemmelse med fysikkens love. Er der ikke ov-
erenstemmelse, forklar hvilken fysisk lov eller hvilke fysiske love der i
givet fald er brudt.

har vedhæftet tegningerne,

håber der er nogen som kan hjælpe med denne opg.

Vedhæftet fil:til fysik jan. 09.docx

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal bruge, at systemets ændring i moment er lig systemets samlede impuls, vi kan skrive det sådan her: Det totale moment til tiden t+Δt - det totale moment til tiden t = Impulsen. Jeg kan desværre ikkelæse docx-filer, men ellers spørg en anden. Husk at det er vektorer, vi arbejder med. Og så en anden ting, der er interessant, synes jeg, selvom det ikke hører med til opgaven, og det er, at systemets massemidtpunkt fortsætter i sin bane, som om ingen ting er hændt.


Svar #3
15. december 2009 af Yamajigar (Slettet)

takk Erik,

men jeg skal forklare det udfra tegninger, som du ikke kan åbne,jeg prøver lige og spørger en anden en,

tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja det afhænger jo af tegningerne, men jeg er næsten sikker på, at det er impulsbevarelsen, der her er i centrum, og kalder vi rumskibets impuls for Pr, så er den lig M*Vr = m1v1+m2v2, den samlede impuls er altså bevaret, når der ikke virker ydre kræfter på systemet. Husk, at hastighederne (og dermed impulsen) er vektorer. En vektor v i planen kan opløses i to skalære størrelser vx og vy, eller sagt på anden måde, en vektorligning i planen er ensbetydende med to skalære ligninger.

I det hele taget de bevarelsessætninger er fysiklærerne så glade for, så dem terper man igen og igen, eller sagt på anden måde, er man i tvivl, så kan mn altid gætte på en bevarelsessætning.


Svar #5
15. december 2009 af Yamajigar (Slettet)

ok

tak for hjælpen, :)


Skriv et svar til: please hjælp til fysik opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.