Kemi

organisk kemi

16. december 2009 af marshov (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe mig med opgave c og d kan ikke helt finde ud af???

En ester af en monohydron syre har f0lgende struktur:

R1---C----O---R2 der er os en dobbeltbundet O på carbom ( det er en ester)

hvor R1 og R2angiver alkylgrupper.
Der afvejes 0,492 g af esteren i en kolbe, hvortil der yderligere sæettes 50,0 mL 0,100 M NaOH-opl0sning. Kolbens indhold koges nu under tilbagesvaling i ca. 30 mIll.
a)Opskriv et afstemt reaktionsskema for den re-
aktion, der forl0ber i kolben.

Efter afkøling titreres kolbens indhold med 0,100 M saltsyre. Forbruget er 13,9 mL.

b) Beregn esterens molare masse. Den er 353 g/mol
Nu tilsæettes der overskud af saltsyre til reaktionsblandingen, hvorved d ske syre, der indgik i esteren, udfældes. Denne syre filtreres fra, og der elementaranalyse pa syren. Analyseresultatet gav f0lgende massesammen
C 68,84 %
H 4,95 %
c) Bestem syrens molekylformel.
Bade syren og esteren br<ender med en sodende flamme.
d)Angiv en mulig strukturformel for esteren samt det systematiske 1 rende hertil


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2009 af mathon

c)

    af 100  er
                              C,H,O-masserne i g:  68,84  4,95  26,21

antalsforholdet er
                               C,H,O  {68.84,4.95,26.21}/{12.011,1.0079,15.999} = {5.73141,4.9112,1.63823}

som divideret med minimumsværdien 1.63823
giver

                                          {5.73141,4.9112,1.63823}/1.63823 = {3.49855,2.99788,1}

som multipliceres med 2, da vi jo ved, at der skal være 2 O (COOH)

                                          {3.49855,2.99788,1}·2 = {6.99709,5.99575,2}

hvoraf

C7H6O2 = C6H5COOH benzencarboxylsyre (benzoesyre)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2009 af mathon

af 100 er   →   af 100 g er


Skriv et svar til: organisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.