Matematik

den stærke markovegenskab

21. december 2009 af jyden90 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

jeg sidder og har problemer med at forstå et eksempel fra min lærebog hvor den stærke markovegenskab anvendes og håber i den forbindelse at nogen kan hjælpe mig videre.

det drejer sig om en ulighed jeg for det første ik forstår er gældende, for det andet at ulighedens højreside er lig 0?

ved at klikke på nedenstående link kommer man direkte til siden i min bog hvor den stærke markovegenskab står beskrevet. det omtalte eksempel starter på 7. linje fra bunden og den omtalte ulighed står på den sidste linje på siden.

http://books.google.dk/books?id=ypD8ZFqdPlUC&printsec=frontcover&source=gbs_v2_summary_r&cad=0#v=snippet&q=%22up%20through%20the%20stopping%20time%22&f=false


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har lige skimmet det. Jeg læser det sådan, at hændelsen T=1 er 0, fordi man kun kan tale om en sandsynlighed som et interval (jævnfør integralet fra 1 til 1 af f(x), det er ikke defineret.): jeg ved ikke om du læser efter den bog, der hedder Basic Stochastic Processes? Den har jeg engang læst, men det er længe siden.


Svar #2
21. december 2009 af jyden90 (Slettet)

ahh ja, det er vel derfor - mange tak! men hvorfor er P{T = 1} < P{X1 = 1}?

nej den har jeg ik læst. omkring stokastiske processer har jeg kun læst bogen du så da du klikkede på linket.


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja den kan jeg ikke gennemskue uden at læse hvad hændelsen X1 står for, men det er måske den hændelse, at den rammer værdien 1? Jeg er nødt til at læse det hele først., men det ved jeg nu ikke, om jeg orker, der er mange størelser osv, der skal defineres helt tilbage til "stopping time" og først hitting time" og filtrations. Her var noget, jeg aldrig rigtig forstod, men det kan vi snakke om over mailen senere.


Svar #4
21. december 2009 af jyden90 (Slettet)

{X1 = 1} er den hændelse hvor den rammer værdien 1 til tiden t = 1.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja det skulle være mærkeligt, at den rammer 1 første gang, derfor uligheden vel sagtens


Svar #6
21. december 2009 af jyden90 (Slettet)

nå ja, sandsynligheden for at den rammer 1 første gang til t = 1 (*) må være mindre end eller lig med sandsynligheden for at den rammer 1 til t = 1 (**), det er jo klart - tak! hændelsen (*) er jo lig (**) blot med et yderligere krav om "første gang" uformelt sagt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja, sådan har jeg opfattet det, men jeg vil tro, at Dynin er bedre til at forklare det. Forresten det er jo ikke gymnasiestof, så vidt jeg husker.


Svar #8
21. december 2009 af jyden90 (Slettet)

nej du har da egentlig helt ret i at min profil trænger til en opdatering - har dog valgt niveau: videregående.


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. december 2009 af Dynin (Slettet)

#2 Da t→Xt er kontinuert følger dette direkte af definitionen for stoppetiden ... du har:

T=1 ⇔def inf{ t | Xt=1}=1 ⇒ X1=1 ... dvs. {T=1}⊆{X1=1} der så giver den ønskede ulighed :-)


Svar #10
21. december 2009 af jyden90 (Slettet)

1000 tak. det var noget mere formelt og elegant end det jeg skrev i svar #6 ;)


Skriv et svar til: den stærke markovegenskab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.