Matematik

En kugle

27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg skal angive en ligning for en kugle, der går gennem 4 givne punkter. Hvordan gør jeg det?

Vedhæftet fil: 572.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2009 af peter lind

Sæt punkternes koordinater ind i kuglens ligning (x-a)2+(y-b)2+(z-c)2 = r2 . Det giver 4 ligninger med 4 ubekendte. Træk den ene ligning fra de 3 andre. Det giver en simplificereing af ligningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. december 2009 af Duffy

Således (fx vha Derive):

(x - 6)^2 + (y - 14)^2 + (z - 2)^2 = r^2

(x - 3)^2 + (y - 9)^2 + (z - 6)^2 = r^2

(x - 3)^2 + (y - 14)^2 + (z - 3)^2 = r^2

(x - 1)^2 + (y - 13)^2 + (z - 4)^2 = r^2

SOLVE([(x - 1)^2 + (y - 13)^2 + (z - 4)^2 = r^2, (x - 3)^2 + (y - 14)^2 + (z - 3)^2 = r^2, (x - 3)^2 + (y - 9)^2 + (z - 6)^2 = r^2, (x - 6)^2 + (y - 14)^2 + (z - 2)^2 = r^2], [x, y, z, r])


[x = 1 og y = 4 og z = -8 og r = 15, x = 1 og y = 4 og z = -8 og r = -15]

Dvs kuglen har centrum i (x,y,z) = (1,4,-8) og radius r = 15


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. december 2009 af MN-P (Slettet)

(x-a)2+(y-b)2+(z-c)2 = r2

Duffy du burde have sat punkterne ind som x, y og z i ligningen for kuglen, da (a,b,c) normalt betegner kuglens centrum og (x,y,z) punkter på kuglen.

Ellers er det jo de rigtige værdier du kommer frem til.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. december 2009 af Duffy

Jah, MN-P, det gik osse lige lovlig stærkt.


Svar #5
01. januar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Tak for svar #2 og #3, men kan jeg gøre det pr. 'håndkraft'?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. januar 2010 af MN-P (Slettet)

Ja selvfølgelig kan det lade sig gøre ved håndkraft, men det er besværligt

Jeg vil foreslå dig at trække ligningerne fra hinanden to og to som nedenfor

(x-a)2+(y-b)2+(z-c)2 = r2

(1,13,4), (3,9,6), (3,14,3), (6,14,2)

A) (1-a)2+(13-b)2+(4-c)2 = r2

B) (3-a)2+(9-b)2+(6-c)2 = r2

C) (3-a)2+(14-b)2+(3-c)2 = r2

D) (6-a)2+(14-b)2+(2-c)2 = r2

A-B)

(1-a)2-(3-a)2+(13-b)2-(9-b)2+(4-c)2-(6-c)2 = r2-r2

Du har nu tre sæt med kvadratet på en størrelse - kvadratet på en anden størrelse

a2-b2=(a+b)(a-b) gælder altså for de tre sæt led

(1-a+3-a)(1-a-(3-a))+(22-2b)(4)+(10-2c)(-2)=0

(4-2a)(-2)+88-8b-20+4c=0

4a-8b+4c+60=0

Gør du ligeså med B-C, C-D og D-A får du fire nye ligninger hvoraf du kan finde a,b og c.  Du behøver kun 3 ligninger.

Til sidst finder du r ved at sætte ind i en af de oprindelige ligninger.

God fornøgelse og Godt Nytår


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. januar 2010 af MN-P (Slettet)


(4-2a)(-2)+(22-2b)(4)+(10-2c)(-2)=0
-8+4a+88-8b-20+4c=0
4a-8b+4c+60=0
a-2b+c=-15

(23-2b)(-5)+(9-2c)(3)=0
-115+10b+27-6c=0
10b-6c-88=0

(9-2a)(-3)+(5-2c)(1)=0
-27+6a+5-2c=0
6a-2c-22=0 c=3a-11

a-2b+3a-11+15=0
4a-2b+4=0
b=2a+2

(7-2a)(-5)+(27-2b)(-1)+(6-2c)(2)=0
-35+10a-27+2b+12-4c=0
-50+10a+2(2a+2)-4(3a-11)=0
-50+10a+4a+4-12a+44=0
-2+2a a=1
b=2*1+2=4
c=3*1-11=-8

(1-1)²+(13-4)²+(4+8)² = r²

0+81+144=225=15²
r=15


Skriv et svar til: En kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.