Matematik

polynomier og analytisk plangeometri

05. januar 2010 af dodobirdies (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem er en cirkel bestemt ved ligningen
x^2 - 6x + y^2+8y = 0
1)Bestem centrum og radius for cirklen.
2)Bestem en ligning for den tangent cirklen, der går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal omskrive den til (x-3)2+(y+4)2=52, C=(3,-4) og radius = 5


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Den anden differentierer du bedst implicit til 2*(x-3)+2(y+4)*dy/dx = 0 <=> dy/dx = -(x-3)/(y+4), ((0,0) indsættes, så vi får hældningskoeffecienten dy/dx = 3/4, resten kan du selv klare.


Svar #3
05. januar 2010 af dodobirdies (Slettet)

jo tak - skal nok klare den herfra :) tak Erik Morsing


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2010 af mathon

du har også muligheden

ret linje
              gennem (0,0) kræver y = ax ⇔ ax - y = 0
              som tangent kræver "afstand til C(3,-4) = 5"

                                      dist = |a·3 - (-4)|/√(a2+(-1)2) = 5

hvoraf

              |3a + 4| = (5·√(a2+(-1)2))     som ved kvadrering giver

              (3a + 4)2 = 25(a2+1)

              9a2 + 24a + 16 = 25a2 + 25

              16a2 - 24a + 9 = 0

               (4a - 3)2 = 0

               4a = 3
    
               a = (3/4)

tangentligningen gennem (0,0), y = ax er således

               y = (3/4)x


  .............................

"Bestem en ligning for den tangent cirklen, der går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt"

betyder ikke nødvendigvis,
at (0,0) er røringspunktet  

hvilket Erik dog har luret uden at gøre opmærksom derpå.    (32+ 42 = 52)           


Skriv et svar til: polynomier og analytisk plangeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.