Matematik

hjælp til matematik

06. januar 2010 af petersm (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej alle sammen!

sidder fast i denne opgave, er der nogen der har nogle ideer?

 Plantorama i Skæring ønsker at udvikle et nyt akvarium, der skal indeholde 100 liter vand og have en dybe på 25 cm. Akvariet skal være rektangulært, og det skal ikke have noget låg. Hvilken længde, dybde og højde skal akvariet have, hvis mængden af glas, der skal bruges til hvert akvarium, skal være mindst mulig?
Hint: Husk at 1L = 1000 cm3   


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2010 af Isomorphician

Opstil to ligninger med to ubekendte.

Først et udtryk for rumfanget udtrykt ved Længde og Dybde (som sættes lig 100.000)

Derefter et udtryk for overfladearealet udtrykt ved Længde og Dybde.

Isoler herefter Dybden i det første udtryk og indsæt i det andet udtryk, og reducer.

Når du har fundet funktionen for overfladearealet udtrykt ved Længden, differentierer du denne funktion og sætter den lig 0 for at finde ekstremumspunktet.


Svar #2
06. januar 2010 af petersm (Slettet)

 så altså

100.000 = h · l ·25?

100.000 / (h·l) = 25 

men forstår ikke hvad du mener med overflade areal udtrykt ved længde og dybde, fordi man skal da bruge både længde højde og dybde til at beregne OA?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2010 af Isomorphician

#2: Det er også rigtigt.

Overfladeareal = L*D + 2*25*D + 4*25*L


Svar #4
06. januar 2010 af petersm (Slettet)

 du skriver 25 · D - som jeg tolker som dybde? - men nu er det jo dybden der er 25, så det passer da ikke sammen? :S


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2010 af Isomorphician

For helvede....

Det er mig der har læst forkert i opgaven.

Jeg har opfattet de 25 som højden, i stedet for dybden. Du kan bare rette tallene til. Fremgangsmåden er den samme.


Svar #6
06. januar 2010 af petersm (Slettet)

 okay super, undrede mig også lige :b

så 

OA = 2 · ( l · h ) + 2 · (25 · h) + l · 25

eller?

OA = 2 · ( l · h ) + 2 · ((100.000/(l·h) ) · h ) + l · 100.000/(l·h)

men man kan da ikke differentierer med så mange ubekendte kan man? ellers er jeg bare mega lost omkring differentialregning....


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2010 af Isomorphician

Du kan også set bort fra svaret i #3.......

OA = 2LH + 2(25H) + 25L

V = 25LH <=> 100.000 = 25LH <=> 100.000/25H = L

Indsæt nu udtrykket for L i OA:

OA(H) = 2(100.000/25H)H + 50H + 25(100.000/25H)

Nu er der kun én ubekendt tilbage. Gang parenteserne ud og differentier.


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2013 af eg12 (Slettet)

Hvorfor skal man differentiere?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Fordi man skal finde minimum for glasmængden, dvs. overfladearealet.


Skriv et svar til: hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.