Fysik

Tryk

09. januar 2010 af streetkingz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg ska bruge lidt hjælp til tryk.
Jeg vil ikke have det færdige svar, vil bare have formlerne så jeg kan svare, pga. jeg har flyttet klasse og de er nået lidt længere end jeg er, så jeg mangler de formler.
 

1.
Lufttrykket i øjet af en typisk tropisk orkan på åbent hav er 0,91 atm.
• Hvor meget stiger havoverfladen i orkanens øje i forhold til et område uden for orkanen, hvor lufttrykket er 1 atm?
Antag at havoverfladen er rolig. Havvandets densitet kan sættes til .
 

2.

En cirkelformet sugekop med en diameter af 3,2 cm er sat på et loft.
• Hvilken kraft er nødvendig til at fjerne sugekoppen fra loftet?
• Hvad er massen for den tungeste genstand, der kan hænges op på sugekoppen?
Antag, at der ikke er noget luft imellem sugekoppen og loftet, og at der ellers hersker det gennemsnitlige lufttryk ved havoverfladen.
 

Og hvis det er vil jeg også ha et svar på hvorfor døren til et fly åbnes indad og ikke den anden vej,
for jeg tror at det er " fordi  hvis den åbnes udad, har trykket nemmere ved at rive døren af når flyvemaskinen er højt opppe og flyve og så er der jo et højt tryk??


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2010 af peter lind

1) Forskellen i tryk på havoverfladen skal udlignes af forskellen i højde så forskellen i højden skal give et tryk på 0,09 atm. eller med andre ord trykket af en vandsøjle med den søgte forskel i vandhøjde skal være 0,09 atm.

2 Atmosfærens tryk gange areal af sugekoppen er det maksimale kraft, som sugekoppen kan holde til.

3) Trykket i kabinen er højere end udenfor, så trykket vil presse døren mod kanterne og dermed kan hjælpe med at holde døren tæt.


Svar #2
09. januar 2010 af streetkingz (Slettet)

Tak for svar peter men i 2'eren fik du kun svaret på en af dem, hvad med hvor meget den kan bære??
Ellers er det en stor hjælp du har givet mig


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2010 af peter lind

Svaret i 2'eren er svar på begge spørgsmål. Du skal påvirkeeden med mindst denne kraft for at få den løs og der er derfor også den kraft som tyngdekraften på et legeme skal udføre for at få den løs.


Svar #4
09. januar 2010 af streetkingz (Slettet)

Ja men jeg skal jo finde massen for den tungeste genstand.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2010 af peter lind

Hvis m er massen er mg den kraft tyngdekraften haler i sugekoppen. Denne kraft må så ikke være større end hvad sugekoppen kan klare hvilket er sugekoppens areal gange luftens tryk


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2010 af mathon

tryk = kraft/areal

kraft = tryk·areal

     • luftens kraft, Fluft på sugekoppen udefra = (10,1325 N/cm2)·(0,25·π·(3,2 cm)2)

     • mmax·g = Fluft

....................

N = kg·m/s2


Skriv et svar til: Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.