Kemi

Partialtryk - hjælp!

12. januar 2010 af jensen79 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er igang med en kemiopgave hvor jeg skal beregne partialtrykker p(HI).

Spørgsmålet:

For ligevægten:

H2+I2 (dobbeltharpun) 2HI

er ligevægtskonstanten 50 ved 450 grader.

I en beholder findes de tre gasser i ligevægt ved 450 grader. Ved måling findes

p(H2)=1,76 bar
p(I2)=5,08

a) Beregn partialtrykket p(HI).

Jeg kan jo ikke bruge idealgasligningen eftersom de rette betingelser ikke er opfyldt, såsom at jeg ikke har volumen, og ikke kan beregne stofmængden.

For at bruge formlen p(HI)=x(hi)*totalte tryk, skal jeg også kunne beregne stofmængden med masse og totalte tryk, og det har jeg heller ikke!!!

Så derfor må det vel være en beregning med ligevægten? Nogen der ved hvordan den skal løses?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2010 af niQe

Hvis du opstiller ligevægtskonstanten så bliver det:

K = p(HI)^2 / (p(H2)*p(I2))

så isoleres p(HI):

p(HI) = kvadratrod ( K* p(H2) * p(I2) )

indsæt tal

p(HI) = kvadratrod ( 50* 1,76 *5,08) = 21,1 bar


Skriv et svar til: Partialtryk - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.