Matematik

Retvinklet trekant

14. januar 2010 af hullaballa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Er der nogen der kan finde ud af at løse denne:

http://web.kypto.dk:81/beregn.gif

Der står: beregn |DE|

Jeg er gået fuldstændig i stå.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2010 af Teeky (Slettet)

Du er da vist nødt til at vide lidt mere end den ene side. Kende en af vinklerne eller hypotenusen, før det kan lade sig gøre...?

//Teeky 


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2010 af falk22 (Slettet)

ved du om det er en den er ligebenet.. eller sårn noget?.. kan du ikke skrive hele den givne opgave ned... fordi


Svar #3
14. januar 2010 af hullaballa (Slettet)

E er jo lig med 90 grader. Det er det eneste jeg kender.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2010 af Teeky (Slettet)

 Men det giver dårlig mening at tage cos() eller sin() til en ret vinkel. Det er derfor du ikke kan løse den vha. de oplysninger du der har. Der må være noget andet du har overset.

//Teeky


Svar #5
14. januar 2010 af hullaballa (Slettet)

Okay.

Du får hele opgavebeskrivelsen:

Figuren viser en skitse af rullende trapper på en undergrundsstation i Kyoto. De rullende trapper kører fra A, som ligger på perronen, over D til F og slutter i H, som ligger i gadeniveau. Nogle af målene er anført på figuren.

Beregn længden af |DE|.

Beregn vinkel A og længden af den rullende trappe |AD|.

Den rullende trappe fra F til H er 25 meter lang.

Beregn højdeforskellen mellem perron og gadeniveau.

Beregn længden af |AK|.

Billede af figuren:

http://web.kypto.dk:81/figur.JPG


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. januar 2010 af Teeky (Slettet)

Perfekt - nu kom de manglende oplysninger frem!

Du skal se på, at trekant ACB er ensvinklet med trekant ADE. Det kan du jo så argumentere for, hvis du synes :)

Nå, men når de er ensvinklede, så er forholdet ml. siderne også lige store. Det betyder, i dit tilfælde, at |AE| = k*|AC|. k er den faktor/det forhold, som er mellem de to sider. Når du har fundet dette forhold, gælder det også for de andre sider. Det betyder, at du nu kan regne |DE| ud.

k = 21/7 = 3

Dvs. at forholdet ml. siderne er 3. Dette gælder så også for |DE|/|BC|. Altså:

|DE|/|BC| = 3

<->

|DE|/4 = 3

<->

|DE| = 12

Håber det gav mening og hjalp :)

//Teeky


Svar #7
15. januar 2010 af hullaballa (Slettet)

Mange tak for svaret, ja tak, det hjalp rigtig meget. :)


Skriv et svar til: Retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.