Matematik

Matematik aflv til på fredag d. 22 januar! det haster ;s y = ax+b

16. januar 2010 af sarahjali (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nedenstående tabel viser antallet af anmeldte voldsforbrydelser i 1998 og 2006

År                                                             1998            2006

Antal anmeldte voldsforbrydelser      13 422         19 577

Udviklingen kan i perioden efter 1998 med god tilnærmelse beskrives ved modellen -> y=ax+b, hvor x er antal år siden 1998, og y er antal anmeldte voldsforbrydelser:

a)   BEnyt tabellens oplysninger til at bestemme tallene a og b.

b) hvad fortæller tallene a og b om antallet anmeldte voldsforbrydelser?

c) Hvornår vil antallet af anmeldte voldsforbrydelser ifølge modellen komme over 25 000 ?

Jeg kan overhovedet ikke finde ud af den! Det haster heeeel vildt meget :s

Jeg håber virkelig der er en som kan hjælpe mig derude.

Med venlig hilsen - Sarah.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Du skal anse tallene i tabellen som punkter du kan indsætte i din funktion, y = ax + b

Så får du to ligninger med to ubestemte:
 

13442 = a * 0 + b og
19577 = a * 8 + b

Så bestemmer du a og b. 

Og eftersom det er en lineær funktion er a hældningskoefficienten, altså i dette tilfælde antallet som voldsforbrydelserne vokser med pr år og b er skæringspunktet med y-aksen, altså antal forbrydelser ved x = 0, hvilket vil sige forbrydelserne i start-året (1998)

Ved at løse uligheden y > 25000 finder du x-værdien, altså tidspunktet, hvor der er flere forbrydelser.  
 


Svar #2
16. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

Ja, det ved jeg godt det er også dertil jeg har regnet, problemet er bare at jeg ikk ved hvordan jeg skal skrive det ind i min aflevering. Altså med tallene og det hele ;s


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Jeg forstår ikke helt dit problem, du bliver nødt til at være lidt mere specifik? :)


Svar #4
16. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

Jeg har regnet det hele ud. men jeg forstår ikke mine beregninger, derfor spørger jeg om nogen ikk kan prøve at lave opgaven og så kan jeg se om jeg har lavet det rigtigt, fordi jeg er nærmest ret forvirret lige nu. og mine resultater er lidt tvivlsomme, men jeg kan ikke komme frem til noget der er rigtigt ;s


Svar #5
17. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

Knotz er du der ? Jeg har virkelig brug for hjælp :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Kan du ikke poste dine resultater, så kan vi tage den derfra?


Svar #7
18. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

jamen, mine resultater er de samme som dem du har lavet indtil videre, altså i #1. jeg har ikke kunnet arbejde videre derfra. jeg kan bedst lide at se mellemregninger når jeg får hjælp og så frem ooptil resultaterne, fordi så kan jeg sidde og se hvad det er jeg skulle eller ikke skulle have gjort. derfor har jeg virkelig brug for mellemregninger :s


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Jeg synes du skulle gøre en lidt større indsats for at prøve selv en anden gang, men hvad fanden...

Du har dine ligninger og starter med at isolere b (eller bare reducere, så er b sådan set isoleret af sig selv):

13442 = a * 0 + b <-> 13442 = b

Og du sætter den værdi ind for b i den anden ligning:

19577 = a * 8 + 13442
<-> a = (19577-13442)/8 = 6135/8

Så har du altså funktionen:
f(x) = ax + b <-> f(x) = (6135/8)*x + 13442
hvor f(x) angiver antal voldsforbrydelser til tiden x og x angiver antal år efter 1998


Du skal så undersøge hvornår antallet af voldsforbrydelser overstiger 25000. Dette gøres ved at sætte funktionsværdien lig 25000 og isolere x i følgende ulighed:

25000 < (6135/8)*x + 13442
ved uligheder gælder samme regler som ligninger så vi får derfor at:
25000 - 13442 < (6135/8)*x
(25000 - 13442) /(6135/8) < x
og du reducerer:
5579/24540 < x
≈ 15,07 < x

dvs. at antallet af voldforbrydelser overstiger 25000 på et år når x overstiger 15,07, altså når der er gået mere end 15,07 år efter 1998, dvs i år:
1998+15,07 = 2013,07



 


Svar #9
18. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

jeg prøvede at lave opgaven eeeeeeeen million gange, men det lykkedes mig sgu ikk ;S

men TUSIND tak for hjælpen, jeg har fundet den fejl jeg begik. Jeg plussede istedet for at minusse (o:


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. februar 2011 af Jackdreng (Slettet)

Knotz? Det forstår jeg ikke helt.. Reduktionen af din funktion ser lidt underlig ud for mig at se.. Du siger:

(25000-13442)/(6135/8)<x

Hvordan får du reduceret det til:

5579/24540 < x ?

Og hvordan kan du få 5579/24540 til at give 15,07?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. februar 2011 af Knotz (Slettet)

Det er et godt spørgsmål. Det ser ud til at der er gået noget rod i den, men i og med det er et godt stykke tid siden, kan jeg ikke fortælle dig hvorfor :P

Nå, men det hedder jo altså:
(25000 - 13442) /(6135/8) < x
og du reducerer:
11558/766,875 < x
≈ 15,07 < x

Godt spottet :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. august 2014 af annaf1234 (Slettet)

Hvor er svaret til b) ??


Skriv et svar til: Matematik aflv til på fredag d. 22 januar! det haster ;s y = ax+b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.