Matematik

Partiel integration?

17. januar 2010 af SørenV (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej..

jeg har følgende integral, som jeg ikke rigtig kan få løst:

∫x2 * sin(x) dx

Skal dette integral ikke deles op, eller hvordan er det lige det forholder sig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2010 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:integral_69.doc

Brugbart svar (1)

Svar #2
17. januar 2010 af peter lind

Det er rigtig at du skal bruge partiel integration. Det skal du enda gøre 2 gange. Integrer sin og differentier x2. Næste gang integrer cos og differentier x


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Du kan godt sige, at du deler det op. Det gør du vel i en eller anden forstand:

Vi har:

∫x2*sin(x)dx=x2*(-cos(x))-∫2x*(-cos(x))dx

hvilket vi kan forkorte til:

                   =-x2*cos(x)+2∫x*cos(x)dx

Da det sidste integrale ikke rigtigt er til at regne om endnu, må vi også benytte partiel integration på det (hvis det er det, du mener med at dele op, så ja):

∫x*cos(x)dx=x*sin(x)-∫1*sin(x)dx

der, når vi forkorter, giver:

                   =x*sin(x)+cos(x)

som vi naturligvis kan indsætte i stedet for integralet i det første udtryk. Heraf har vi altså:

∫x2*sin(x)dx=-x2*cos(x)+2x*sin(x)+2cos(x)

som din lommeregner nok ville forkorte lidt yderligere, men det kan du selv klare, hvis det er.


Svar #4
17. januar 2010 af SørenV (Slettet)

Lækkert... Mange tak for hjælpen alle sammen :D


Svar #5
17. januar 2010 af SørenV (Slettet)

Har alligevel et spørgsmål til #3 (alle må dog godt svare)

Hvorfor ændres x2 ikke..

Vi bruger vel formlen:

∫f(x)*g(x) dx = F(x)*g(x) - ∫F(x)*g'(x) dx

 ......

Er det fordi den netop 'agerer' g(x) i dette tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2010 af peter lind

Netop


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Du skal overveje, hvordan formlen for partiel integration fremkommer.

Vi kan nok hurtigt blive enige om at følgende gælder:

(f(x)*g(x))'=f'(x)g(x)+f(x)g'(x)

Tager vi integralet af både venstre og højresiden af lighedstegnet (reglen for integration af en sum), får vi:

f(x)*g(x)=∫f'(x)g(x)dx+∫f(x)g'(x)dx

som vi derfor selv kan vælge at forkorte således:

∫f(x)g'(x)dx=f(x)*g(x)-∫f'(x)g(x)dx

eller således:

∫f'(x)g(x)dx=f(x)*g(x)-∫f(x)g'(x)dx

hvor jeg altså har brugt den første.

Men du kan godt sige, at den "agerer" g(x), som du skriver det op. Men forklaringen er som ovenstående.


Svar #8
17. januar 2010 af SørenV (Slettet)

Okay.. Tak for denne underbyggende teori!

Vil helt sikkert være behjælpeligt


Skriv et svar til: Partiel integration?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.