Filosofi

Filosofi i 1. g?

18. januar 2010 af Jigglypuff (Slettet)

Vidste ikke lige hvilken kategori det her passer ind i, men nu opretter jeg det her...

Jeg går i 9., og skal nu til at finde et gymnasie at søge ind på. Jeg vil meget gerne have filosofi (helst på A niveau, men hvis det ikke kan lade sig gøre er andet fint) men kan kun finde det som valgfag, hvilket betyder at jeg først kan få det fra 2.g og kun på C niveau. Ville høre om nogen af jer kender til et gymnasie i Københavns området hvor det er muligt at få filosofi fra 1.g?

Signe


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2010 af Jerslev

#0: Det kan ikke lade sig gøre - faget findes ikke på et højere niveau end C.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. januar 2010 af Exupery (Slettet)

#1 Er du sikker? Jeg ved ikke, hvordan det forholder sig i Københavnsområdet, men da jeg deltog i en konkurrence i gymnasiefilosofi, var det da mod et par stykker, som havde filosofi på B-niveau.

#0 Du kan roligt vælge det på C-niveau. Du skal nok få nok at arbejde med. Jeg tror faktisk, at jeg vil mene, at filosofi er for svært for 1gere alligevel. Der er meget videnskabsteori og generelt mange filosoffer, som den gennemsnitlige 3g'er heller ikke forstår.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. januar 2010 af Jerslev

#2: I hvert fald ikke, hvor jeg gik i gymnasiet, men det var selvfølgelig også "ude i provinsen". :)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
21. januar 2010 af Jigglypuff (Slettet)

Men hvis jeg har det på C-niveau, har jeg det så ikke kun i et år? Jeg snakkede med en studievejleder-type, som sagde at A-niveau fag har man i 3 år, B-niveau i 2 år og C-niveau i 1 år...

Det med at filosofi er svært for 1g'ere... Det forholder sig sådan at jeg kan en del filosofi teori i forvejen, og kender til ret mange filosoffer og deres arbejde, + de forskellige filosofiske "tider"... (romantikken osv..) (:

Det jeg egentlig gerne vil vide er, om nogen kender et sted hvor man kan få det på linje. Jeg har kun fundet det som valgfag, bortset fra ét sted, men der hed studieretningen Matematik A, Fysik A, Filosofi B.. Lidt mærkeligt da jeg normalt ikke forbinder filosofi med matematik, og heller ikke interesserer mig voldsomt for det.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. januar 2010 af Exupery (Slettet)

#4 

Jeg havde det selv som liniefag, men det var kun på C-niveau. Det er de færreste gymnasier, der udbyder det på B-niveau, desværre, for det er virkelig et fedt fag. Jeg overvejede selv at læse det på universitetet (overvejer stadig at tage et par fag der). Men jeg tvivler alvorligt på, at det nogen steder udbydes på A-niveau.

Du har ret i, at der er en sammenhæng mellem niveau og år, du skal have faget. Kun engelsk på B-niveau er et treårigt forløb, resten foregår, som du skriver.

Det er kun godt, at du allerede interesserer dig for filosofi! En sund interesse kommer du langt med. Du skal dog huske, at du skam også kommer til at høre om de filosofiske aspekter i dansk-faget; du nævner selv romantikken (herunder også romantismen), men andre eksempler som symbolismen og dansk litteratur fra 1960'erne rummer også mange filosofiske tanker, som I skal ned i. Den europæiske modernisme udtrykker sig også ofte vha filosofiske tanker, mens nyere dansk litteratur er meget psykologisk.

I et fag som oldtidskundskab vil I komme til at tale om de antikke filosoffer, som jeg ikke vil liste op, da der er et hav af dem. Men det er et ufattelig godt fag, der giver en god starttilgang til filosofi - det er jo i denne tid nogle af filosofiens metoder udvikledes. 

I religion vil du møde teologer og eksistensfilosoffer.

Matematik er skam også et MEGET filosofisk fag, det er måske endda nok det allermest filosofiske fag, der findes i gymnasiet. Du vil også se, når du lærer lidt mere, at en stor del af de største filosoffer gennem tiderne også var matematikere. 

Hvis du har spørgsmål, må du endelig skrive. Men jeg tror ikke, at du skal håbe at kunne få det på mere end maksimalt B-niveau. Du skal dog ej fortvivle, selv om det kun kan fås på C-niveau. Sålænge du har faget, kan du jo eksempelvis også vælge at lave AT-opgaver i filosofi, og mange af dine andre selvvalgte opgaver kan også vinkles filosofisk, hvis du har lyst. Muligheder er der nok af.


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Regn i øvrigt først med at du får filosofi på 3. år. Også selv om det er et liniefag. Dette kan variere, men det er vidst hyppigst et 3. års fag. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Jeg har lige kigget lidt hurtigt efter studieretninger på de Københavnske gymnasier. Nu har jeg ikke boet her sålænge, men af de jeg ved, der ligger her, er det et par stykker, hvor det i hvert fald er muligt at vælge som valgfag:

Østre Borgerdyd Gymnasium (der jo i øvrigt hænger uløseligt sammen med Danmarks bedst kendte filosof og teolog, selv om det ikke lå der eller var et gymnasium dengang): http://www.borgerdyd.kk.dk/Undervisning/Undervisningstilbud/Studierretninger%202009-2012/D,-d-,%20Samfundsfag%20%20A,%20Engelsk%20A%20og%20Matematik%20B.aspx

Rysensteen Gymnasium: http://www.rysensteen.dk/skolen/elever/1gklasser/1c/

Niels Steensens Gymnasium (dog på en meget matematisk linie, men her er filosofi valgfag!): http://www.nsg.dk/index.php/component/content/article/93-studieretninger/430-studieretning-1-2010-2013

På de to første skal du huske, at det tager en valgblok, hvilket det ikke gør på den sidste. Det er således ikke muligt at have et begyndersprog på hverken ØBG eller RG, da du så ikke vil have plads til at have filosofi på skemaet. Filosofi ser ud til på alle gymnasier at ligge på 3. år. 

Der er ganske givet flere linier, hvor det er muligt at vælge filosofi på de forskellige gymnasier, men nu har jeg taget dem, jeg følte, var gode. Jeg havde selv Samfundsfag A, matematik A og filosofi C, hvilket var en rigtig god blanding. Men om du har samfundsfag eller fysik på A-niveau afgør jo bare, hvilken filosofi du kommer til at kigge på. Det kan godt være, at Newton er sjovere end John Locke på NSG, mens det er omvendt på et af de andre gymnasier, hvor samfundsfag er højniveau.


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. januar 2010 af Exupery (Slettet)

På NSG var filosofi naturligvis studieretningsfag og ikke valgfag. Du er sikker på at få faget, hvis det er studieretningsfag. Er det kun et valgfag, kan du i realiteten risikere, at der ikke er nok, der ønsker fager til, at det kan blive oprettet. Dette burde ikke selvfølgelig ikke kunne ske for filosofi, men nu ved man jo aldrig, hvordan andre folk tænker..


Svar #9
28. januar 2010 af Jigglypuff (Slettet)

Fantastisk, mange tak for hjælpen!

Det at jeg ikke forbinder matematik med filosofi, er sandsynligvis fordi jeg indtil videre kun har haft det i folkeskolen, med en lærer der lignede en død fisk i ansigtet, lød, og bevægede sig ligesådan ... Jeg skal bare lære hvordan jeg bruger matematikken til noget tror jeg..

Har faktisk allerede overvejet Rysensteen. Det er bare enormt ærgerligt at jeg skal vente helt til 3g før jeg kan få filosofi, da det føles som det eneste  relevante for mig. Fag som fysik og matematik lægger jo bare grundlaget for filosofi, redskaber man kan bruge til at udvikle og forstå filosofi. Mon man kan gå til filosofi et eller andet sted?


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Det kan du måske nok. Umiddelbart får du dog sikkert nok at lave i gymnasiet allerede, hvis du vil have tid til arbejde, venner, sport og andet sjov. Hvorfor ikke vente og så nuppe filosofi-uddannelsen på universitetet?

Det der med at have sideundervisning ved siden af, har jeg dårlige erfaringer med. Jeg overvejede (ovevejer) at tage forelæsninger i filosofi ved siden af mit økonomistudium, men selv om jeg nok har tid, er det slet ikke ensbetydende med, at jeg også får det gjort. Det er mange ting, man skal have til at passe sammen. Desuden tager det jo tid, som kunne være brugt mere socialt. 

Under alle omstændigheder vil jeg anbefale dig at tage filosofi i gymnasiet, hvis du kan komme til det. Men ellers skal du som nok komme til at have en hel masse filosofi i de andre fag. Det gælder bare om at kunne se sammenhængene. Om du kan klare at tage sideløbende undervisning i filosofi vil hurtigt vise sig, og så kan du jo vælge der.


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. maj 2010 af mcDonals (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (1)

Svar #12
04. maj 2010 af flix2 (Slettet)

Tror  man kan få filosofi B på aurehøj, men vist nok kun hvis man har haft fransk i folkeskolen. Eng A Fransk B Fil B.

Jeg skal selv på gym til sommer, overvejer at tage filosofi som valgfag. Det virker som et slags grundlag for meget andet, og en vej til at få dybere forståelse inden for mange fag. Men Eng og Fransk er ikke lige mig :(


Skriv et svar til: Filosofi i 1. g?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.