Matematik

3/5 * x - 4 = 7x - hvordan løses den?

18. januar 2010 af Simon4815162342 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har en ligning, der siger 3/5 * x - 4 = 7x

(3/5 skal forstå som en brøk, hvor 3 er tælleren og 5 er nævneren)

Hvordan løses denne ligning? Jeg har overvejet at sige 3/5 * 5 for på den måde at fjerne 5-tallet (og så gange med fem på den anden side af lighedstegnet). Men kan jeg godt gøre det, eller hører x'et sammen med 3/5?

Jeg har også en ligning, der siger -4/11 + 3/4 * x = 9 - 7/15 * x   . Igen overvejer jeg at gange med nævneren i de forskellige brøker og så foretage den samme handling på det andet side af lighedstegnet for at fjerne nævneren, men igen er jeg ikke sikker på, at det er rigtigt, og om x'et hører sammen med brøkerne 3/4 og 7/15.

-----

Et enkelt spørgsmål angående reduktion:

5 - (-a) + 4 (a + b) * 2

Hvordan løses denne? Mit forslag er:

5 + a + 4a + 4b * 2 = 10 + 5a + 4b

Jeg er dog ikke sikker på, om det er rigtigt. Specielt er jeg i tvivl om, hvorvidt det er rigtigt at sige 2 * 5, eller om 2-tallet skal ganges med 4b i stedet for.

Er der nogle, der kan hjælpe, vil jeg være meget taknemmelig.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2010 af sekner (Slettet)

Jeg ville gøre det således:

3/5 * x - 4 = 7x
(3/5*x-4)*5=7*5*x
3x-20=35
3x=55
x=18,33


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2010 af XiphiasFO (Slettet)

angående ledet 4(a + b) * 2 så kan du se på denne led som to ting der skal ganges ind i parentesen, eller du ganger 4*2 med det samme, før du ganger parentesen ud:

                                     4(a + b) * 2 <=> (4a+4b)*2 <=> 8a+8b

eller

                                 4(a+b)*2 <=> 8(a+b) <=> 8a+8b

så det bliver:

5 - (-a) + 4 (a + b) * 2

= 5+a + 8a+8b

=5+9a+8b

Håber det hjælper dig med at forstå det:p
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. januar 2010 af sekner (Slettet)

 og reduktionen således:

5 - (-a) + 4 (a + b) * 2
5+a+(4a+4b)*2
5+a+8a+8b
9a+8b+5


Svar #4
18. januar 2010 af Simon4815162342 (Slettet)

Tusinde tak for svarene, begge to.

Jeg undrer mig dog over noget af det, du skriver, Sekner. Du skriver, at 7*5*x = 35. Men bør det ikke være 35x? For så bliver resultatet jo pludselig et andet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2010 af sekner (Slettet)

Ups du har helt ret. Det bliver 35x. min fejl 


Svar #6
18. januar 2010 af Simon4815162342 (Slettet)

Det er bare helt i orden. Tusinde tak for hjælpen!


Skriv et svar til: 3/5 * x - 4 = 7x - hvordan løses den?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.