Matematik

haster haster

21. januar 2010 af whimp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Grafen for en potensudvikling går gennem punkterne (2,12) og (5,3). Bestem ligningen for
potensudviklingen.
Find y når x er 8.
Find x når y er 1,4.

hvor mange procent aftager y når x vokser med 50%?
Hvor mange procent skal x vokse for at y aftager med 30%?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2010 af mathon

f(x) = y = b·ax

        12 = b·a2
         3 = b·a5          divider ligningerne og beregn a
 

        b = 12/a2


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2010 af MN-P (Slettet)

y=b*xa               indsætter (2,12) og (5,3)

12=b*2a

3=b*5a             deler den nederste med den øverste ligning

3/12=(b*5a)/(b*2a)

1/4=(5/2)a


Svar #3
21. januar 2010 af whimp (Slettet)

ligningen ser således ud: Y=34,24*x^-1,51

det er den sidste ejg sidder fast ved Hvor mange procent skal x vokse for at y aftager med 30%?

please hjælp ønskes


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar 2010 af mathon

Ja - potensudvikling når man læser rigtigt

       y = b·xa

       12 = b·2a
        3 = b·5a                                        ligningerne divideres

        4 = 0,4a
        ln(4) = ln(0,4)·a
        a = ln(4)/ln(0,4) = -1,51294

        b = 3/5-1,51294 = 34,247

 
        y = f(x) = 34,247·x-1,51294

        y = f(8) = 34,247·8-1,51294  = 1,47333

        x = (y/b)1/a = (y/34,247)1/-1,51294

        x = (1,4/34,247)1/(-1,51294)  = 8,27455

...................

Fy = Fxa
                 Fy = 1,5-1,51294 = 0,5415 = 54,15%

                 y er aftaget 100% - 54,15% = 48,85%

Fx = Fy1/a
                 Fx = 0,71/-1,51294 = 1,26586 = 126,59%

                 x er vokset 126,59% - 100%  = 26,59%
 


Skriv et svar til: haster haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.