Fysik
ang. Fysik
02. februar 2005 af
Liv2004 (Slettet)
Hej jeg vil lige spørge om der ikke er nogen som er villige til at kigge på disse to opgaver.
Opgave 1)
I 1904 målte Rutherford på et stykke begblende, der indeholdt 283-uran, som er alfa radioaktiv med en halveringstid på 4,5*10^9 år. Ved at måle heliumindholdet anslog Rutherford, at ca. 10 % af det oprindelige uran var henfaldet.
Hvilken alder skønnede Rutherford, at begblenden havde?
På den tid regnede mange med, at jordens alder var mindre end 100 millioner år.
K = ln(2) / T1/2 = ln(2) / 4,5*10^9 år = 1,54*10^-10 s^-1
9/10 = e^-kt
ln(9/10) = -kt
ln(9/10) / -1,54*10^-10 = t
6,84*10^8 år = t
Opgave 2)
Radiumisotopen 226Ra er alfa radioaktiv med en halveringstid på 1620år
a) beregn antallet af kerner i 1 g 226 Ra
b) beregn henfaldskonstanten for 226Ra
c) beregn ud fra a og b aktiviteten af 1g 226Ra
den oprindelige definition af 1 Ci er aktiviteten af 1g 226Ra
a)
N= (1g / 226 )*6,02*10^23 = 2,66*10^21 atomer
b)
K = ln(2) / T1/2 = ln(2) / 1620år = 4,2786*10^-4 s^-1
c)
ved ikke hvad jeg skal gøre her er der nogen som har en ide.
På forhånd tak
Med venlig hilsen
Liv Rasmussen
Opgave 1)
I 1904 målte Rutherford på et stykke begblende, der indeholdt 283-uran, som er alfa radioaktiv med en halveringstid på 4,5*10^9 år. Ved at måle heliumindholdet anslog Rutherford, at ca. 10 % af det oprindelige uran var henfaldet.
Hvilken alder skønnede Rutherford, at begblenden havde?
På den tid regnede mange med, at jordens alder var mindre end 100 millioner år.
K = ln(2) / T1/2 = ln(2) / 4,5*10^9 år = 1,54*10^-10 s^-1
9/10 = e^-kt
ln(9/10) = -kt
ln(9/10) / -1,54*10^-10 = t
6,84*10^8 år = t
Opgave 2)
Radiumisotopen 226Ra er alfa radioaktiv med en halveringstid på 1620år
a) beregn antallet af kerner i 1 g 226 Ra
b) beregn henfaldskonstanten for 226Ra
c) beregn ud fra a og b aktiviteten af 1g 226Ra
den oprindelige definition af 1 Ci er aktiviteten af 1g 226Ra
a)
N= (1g / 226 )*6,02*10^23 = 2,66*10^21 atomer
b)
K = ln(2) / T1/2 = ln(2) / 1620år = 4,2786*10^-4 s^-1
c)
ved ikke hvad jeg skal gøre her er der nogen som har en ide.
På forhånd tak
Med venlig hilsen
Liv Rasmussen
Svar #1
02. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
Opgave 1)
Du mener vist uran-238. Beregningen af k er i orden, men enheden er år^(-1), ikke s^(-1). Samme fejl begår du i Opgave 2 b).
Opgave 2)
c) Husk relationen mellem aktiviteten A og det tilbageværende antal kerner N;
A = k*N
Opgaveteksten forsøger faktisk også at lede dig på sporet;
"c) beregn ud fra a og b aktiviteten af 1g 226Ra [...]"
//Singularity
Du mener vist uran-238. Beregningen af k er i orden, men enheden er år^(-1), ikke s^(-1). Samme fejl begår du i Opgave 2 b).
Opgave 2)
c) Husk relationen mellem aktiviteten A og det tilbageværende antal kerner N;
A = k*N
Opgaveteksten forsøger faktisk også at lede dig på sporet;
"c) beregn ud fra a og b aktiviteten af 1g 226Ra [...]"
//Singularity
Skriv et svar til: ang. Fysik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
