Matematik

eksponentiel forskrift?

24. januar 2010 af m92m (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Mangler hjælp til:

Hvert år opgøres de danske bankers samlede nettogebyrindtægt for 1. halvår, her kaldet DHN. Tabellen viser DHN for hvert af årene i perioden 2002-2006.

Årstal : DHN (mia kr)
2002 : 6,697
2003 : 7,160
2004 : 8,137
2005 : 8,408
2006 : 10,538

i en model antages det at DHN som funktion af tiden x (antal år efter 2002) med god tilnærmelse kan beskrives ved en eksponentiel udvikling f.

a) benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for f.

Jeg ved at en eksponentiel funktion er y=b*a^x og at b=startværdien (6,97) og at a=stigningen per år, men hvad er den helt præcist i denne opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2010 af Isomorphician

Brug regression på din lommeregner til at finde den.


Svar #2
24. januar 2010 af m92m (Slettet)

 har jeg ingen idé om hvordan jeg gør?

og er der ikke en anden måde at gøre det på ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2010 af AAAB (Slettet)

Tag de TI-89 Gå ind i Stats/List Skriv derefter tabellen ind Når du har gjort det, trykker du F4, finder regression og derefter expreg Så skulle du gerne få a og b og dermed en forskrift. Husk a og b skal byttes rundt.

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2010 af Isomorphician

#2: Du kan også bruge Excel eller Graph, hvis du kender disse programmer.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Jeg sidder netop med denne opgave og har forsøgt at løse den med lommeregneren, men jeg får f(x) = 1.0357*e-92*1.11264x

Og det synes jeg slet ikke passer det er jo nogle meget høje tal. Så hjælp!! :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2011 af Isomorphician

#5:

Sæt år 2002 til år 0, så x-værdierne bliver 0, 1, 2, 3 og 4.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Tak!

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Hvordan taster jeg så værdierne for dhn ind rigtigt? Min lommeregner siger fejl hver gang jeg prøver.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2011 af Euroman28

altså du vælger to punkter fra tabellen og sætter dem ind i formlen

 

og derved findes fremskrivningsfaktoren, a.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Det var ikke mit spørgsmål. Jeg laver eksponentiel regression på lommeregneren og skal have hjælp til hvordan man taster værdierne for dhn rigtigt ind ligesom Isomorphician har svaret på hvordan jeg taster værdierne for årstal ind.


Skriv et svar til: eksponentiel forskrift?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.