Matematik

Ligning

27. januar 2010 af silnul (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hvordan kan man løses denne opgave?

 Du skal blande grus og sand.
Gruset vejer 3,4 ton pr. m3 og sandet 4,5 ton pr. m3.
Du skal i alt bruge 5 m3 af blandingen og den skal veje 4,0 m3
pr. ton.
_ Lav to ligninger med to ubekendte og løs dem
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2010 af lkjhgf (Slettet)

 Den er der flere måder at lave på. Lad os begynde med at kalde mængden af grus for x og mængden af sand for y. Nu er problemet at opstille to ligninger, som vi ved skal være sande ud fra oplysningerne i opgaven.

Vi ved at mængden af grund og mængden af sand, når vi lægger dem sammen skal give 5 m^3, det kan vi skrive som:

x+y =5

Samtidig ved vi at blandingen kommer til at veje 5*4=20 ton, og at den skal bestå af blandingen af sand og grus. Det kan vi skrive som 

3,4x+4,5y=20

Resten vil jeg lade være op til dig i første omgang. Du skal først isolere den ene variabel (dvs. x eller y) fra en af ligningerne - det er sikkert nemmest hvis du bruger den første. Derefter skal du indsætte udtrykket for den isolerede variabel fra første ligning i den anden ligning. Nu har du et tal for den ene variabel. Indsæt dette tal på variablens plads i den ene af de to ligninger - brug igen den første ligning. Isoler den sidste variabel og du har nu svaret, og har fundet det ved at bruge to ligninger med to ubekendte.

Skriv hvis du har problemer med fremgangsmåden.


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.