Matematik

Pythagoras talsæt

27. januar 2010 af Nikmads (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal finde alle retvinklede trekanter med siderne 110

Jeg har nogle formler til at regne disse ting ud, men kan kun regne mig frem til en trekant.

Formlerne hedder således:

a=2*m*n

b=m^2-n^2

c=m^2+n^2

det vides at m og n er hele naturlige tal, og at m er størere end  n...

jeg fandt den ene trekant således:

a=2*m*n<=>110=2*m*n<=>55=m*n

da m skal være størere end n er der kun 2 løsninger:

m=55 og n=1 eller m=11 og n=5, da den første er en forlængelse af den anden vides derfor at den sidste må være den rigtige. disse m og n værdier gælder kun for denne trekant, hvis andre trekanter findes er det med andre værdier.

disse nu har jeg så fundet ud af at a i denne trekant er 110, og kan nemt ved hjælp af formlerne regne de resterende sidder ud.

mit problem er nu at jeg ved der er 3 trekanter mere, men kan ikke finde disse trekanter andet end ved at gætte mig systematisk frem.

nogen der har en anden måde at løse dette problem på ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2010 af peter lind

Du roder i din opgavebeskrivelse. Du skriver at en af siderne skal være 110; men du regner som om det er arealet af trekanten, der skal være 110. Der finder du så kun 2 muligheder for kateterne, men du ser slet ikke på om hypotenusen er heltallig. Det er den faktisk ikke i nogen af de fundne løsninger.


Skriv et svar til: Pythagoras talsæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.