Kemi

Lommeregner tastning (reaktionskinetik)

30. januar 2010 af jwan20 (Slettet)

Jeg har følgende opgave jeg ikke helt ved hvordan jeg skal taste på mit TI89.

Iodethan reagere med hydroxidioner.

CH3CH2I  +  OH-  →  CH3CH2OH  +  I-

Vi får at vide at det er en 2. ordens reaktion. Der er gennemført reaktionen i ethanopløsning ved forskellige temp. og følgende hastighedskonstanter er fundet:

T

288,98 K     

305,17 K

332,90 K

363,76 K

og under (k) står følgende:

5,03 * 10-5 M-1 * s-1

3,68 * 10-4 M-1 * s-1

6,71 * 10-3 M-1 * s-1

1,19 * 10-1 M-1 * s-1

Der ønskes, at man grafisk skal vise, at reaktionen følger Arrhenius-ligningen og aktiveringsenergien skal bestemmes.

(Jeg ved at det skal gøres i DATA på lommeregneren, men skal man ikke også have en tredje led for at slå det op. HJÆLP.. Hvilke felter (C1, C2 måske?) skal udfyldes? Og er det LinReg man benytter?

Jeg er blank.. :-/


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2010 af Darwin (Slettet)

Arrheniusligningen:

ln(k) = -Ea/RT + ln(A)

hvor størrelserne A og -Ea/R er konstante over hele reaktionsforløbet. Dvs. plot ln(k) mod 1/T. Såfremt reaktionen opfylder Arrheniusligningen, så ligger punkterne på en ret linje.

Det er bedst at bruge Stat/List-editoren. Lad "list 1" være værdierne for 1/T og lad "list 2" være værdierne for ln(k). Brug LinReg(y = ax + b) og tegn en graf.

Hældningen a aflæses og aktiveringsenergien findes herefter som a = -Ea/R ⇒ Ea = -a×R.


Svar #2
30. januar 2010 af jwan20 (Slettet)

Jeg skal lige se om jeg har forstået det:

dvs. i list1 taster jeg T-værdierne og i List2 k-værdierne?

Jeg har plottet dem som skrevet, og fik a =0,001529 , b=-0,461968 , r= 0,859917  (kan det passe?)

(og a som jeg får er aktiveringsenergien ?)


Svar #3
30. januar 2010 af jwan20 (Slettet)

Ingen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2010 af Ramses I (Slettet)

Jeg har lavet opgaven i excel, så kan du jo prøve og se om du får det samme resultat på lommeregneren.

Vedhæftet fil:Arrhenius opgave.xls

Svar #5
30. januar 2010 af jwan20 (Slettet)

Har lige prøvet og fik (næsten) det samme. Jeg forstår bare ikke hvorfra du får Ea til: 90504,47265 og a til 1,15322E+12 ? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2010 af Ramses I (Slettet)

Prøv at se på Darwins svar 1# nederste linie så har du svaret. Og R = 8,31

y = -10891,03160614x + 27,77357706 er ligningen for Arrhenius plot.

y = ax+b

Og A = e^(b) = e^27,77 = 1,15E12


Svar #7
30. januar 2010 af jwan20 (Slettet)

Aha, ok. tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Lommeregner tastning (reaktionskinetik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.