Fysik

Legetøjsflyver, acceleration HJÆLP!

01. februar 2010 af Kellarh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey, jeg har fået en opgave i fysik, og jeg kan simpelt hen ikke finde en formel at proppe på den.

"En lejetøjsflyver bevæger sig i en jævn cirkelbevægelse med en radius 0,85.

Omløbstiden er 2,10 s.

a) Beregn legetøjsflyverens acceleration

_________________

Der er indskudt en kraftmåler i snoren. Legetøjsflyveren har massen 0,176 kg.

b) hvad viser kraftmåleren, mens legetøjsflyveren udfører cirkelbevægelsen?"

i opg a er mit problem hhv. at jeg ikke forstår hvordan man kan regne accelerationen ud da jeg kun får opgivet en konstant fart.

opg b er jeg ret lost i.

 - Keller


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2010 af peter lind

a=v2/r, F = m*a


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2010 af Lina1990 (Slettet)

Eller: 4*pi^2/T^2*r


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. februar 2010 af KuKluxKlaus (Slettet)

Flyveren flyver jo ikke ligeud. Rigtig : den har konstant fart, men det medfører ikke at accelerationen, a = 0.

For fart har ingen retning. Det har hastighed derimod. Og flyveren ændrer hele tiden retning (selvom den har samme fart).

Og vi ved (evt. fra formelsamlingen), at i en cirkelbevægelse skal der være en kraft, som hiver en mod centrum af cirklen (centripetalkraften), som giver anledning til en acceleration af størrelsen a = v2 / r. Da vi ved, at v = 2 pi r / T kan denne ligning omskrives til a = 4 pi2 r / T2 , og her kender du alle værdierne.

Kraften, som snoren holder flyveren med må både holde flyveren oppe (og kæmper så at sige med tyngdekraften) og skal desuden også sørge for centripetalaccelerationen. Da tyngdekraften har størrelsen Fg = g*m og centripetalkraften skal have størrelsen Fc = 4 pi2 r m/ T2 . Hvis man sætter sig ned og tegner kraftener ind på en lille tegning ser man let, vha. pythagoras', at kraftmåleren må vise F = (Fg2+Fc2)0.5

BTW, det her er en standardopgave af karat. Hvis du kan løse de her opgaver til din eksamen i fysik er du godt på vej.

Bare giv dig tid til at tegne kraftdiagrammer. De hjælper virkelig.


Svar #4
05. februar 2010 af Kellarh (Slettet)

Tusind tak for hjælpen (:

Forstår det nu.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2011 af Supermandguy (Slettet)

 Burde det ikke kun være 2*pi*r/T ???


Skriv et svar til: Legetøjsflyver, acceleration HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.