Matematik

Grader i en trekant

02. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet) - Niveau: B-niveau

En der kan hjælpe mig videre? Det ville være rigtig dejligt..

Om trekant ABC gælder, at sidelængden a = 5, c = 7 og vinkel B = 68º
Bestem de øvrige stykker i trekanten, samt arealet.

Jeg har regnet b til at være 6,9, men nu er jeg i tvivl om hvordan jeg finder vinkelC og vinkelA?
Jeg tænker at det er noget med cinusrelationerne?

Er det CosA = b+ c2 - a2 / 2*c*b ?
Og på samme måde med vinkel C?

På forhånd mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Siden b bestemmes ved brug af cosinusrelationen b2 = a2 + c2 - 2a*c*cos(B). Vinkel A eller C kan så bestemmes ved brug af sinusrelationen b/sin(B) = c/sin(C). Den sidste vinkel bestemmes så ved udnyttelse af, at vinkelsummen er 180.

Arealet af trekanten er givet ved T = ½*a*c*sin(B).


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2010 af peter lind

Det er næsten rigtigt. Det korrekte er CosA =( b2 + c2 - a2) / (2*c*b)


Svar #3
02. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Okay tak .. hvornår er det så man bruger Cos-1?


Svar #4
02. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Jeg får b til 6,9 og derfor bliver CosA = (6,92 + 72 - 52) / (2 * 7 * 6,9) = 0,74 ?
Og det virker ikke rigtig til at være det rigtige svar da den anden vinkel er 68?


Svar #5
02. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

b/sin(B) = c/sin(C).

b/sin(B)*c = sin(C)

Hvis jeg bruger denne metode er C = 52,1 og så er A = (180-52,1-68) = 59,9? Det vi sige to forskellige resultater?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Du kender to sider og den mellemliggende vinkel. I den situation bruger vi cosinusrelationerne til at finde den resterende side. Der gælder, at b2 = a2 + c2 - 2*a*c*cos(B) <=> b = √(a2+c2-2*a*c*cos(B)). Det giver b = √(25+49-2*5*7*cos(68)) = 6.9.

Sinusrelationerne giver så b/sin(B) = c/sin(C) <=> sin(C) = c*sin(B)/b = 7*sin(68)/6.9 = 0.94 <=> C = sin-1(0.94) = 70.

Den sidste vinkel bliver så A = 180 - 70 - 68 = 42.


Svar #7
02. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Arr, det var den med Sin-1 jeg ikke lige forstod . tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Grader i en trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.