Matematik

bestemmelse af radius r og sidelængde x

03. februar 2010 af lulu00 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey folkens!

Jeg kan virkelig godt bruge en stor hjælpende hånd til opgaven i kan se nedenfor, jeg har prøvet i flere timer og kan ikke finde frem til den rigtige resultat. det eneste jeg har fået givet er at der skal indhegnes en 400 meters hegn og udfra det skal jeg bestemme radius og sidelængde...

Nogle der kan hjælpe mig??

her er opgaven:

Et område som vist på figuren (halvcirkel + rektangel) skal indhegnes med 400 meter hegn. bestem radius r og sidelængden x, når arealet skal være så stort som muligt.

jeg har lagt en fil en af hvordan figuren ser ud.

håber i kan hjælpe, for det haster!!

Vedhæftet fil: halvcirk.rekta..doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2010 af Goomoonryong (Slettet)

Formlen for arealet af en cirkel er r2*π. Stilles det op i en ligning fås:

400 = r2

Vi vil isolere r da det er den vi skal finde.

400/π = r2 - π trækkes fra på begge sider.

127,32 = r2 - Regnet ud og afrundet til 2 decimaler.

√127,32 = r - Vi tager kvadratroden af 127,32 for at finde r.

r = 11,28 - Regnet ud.

Umiddelbart ville jeg sige at der mangler nogle oplysninger til at beregne x, eller så forstår jeg bare ikke opgaven.

Beklager at jeg ikke kan hjælpe mere end det her.


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. februar 2010 af keg (Slettet)

Først finder du omkredsen, som du ved er 400, udtrykt ved x og r, 

ud fra den finder du et udtryk for x

så finder du et udtryk for arealet udtrykt igen ved x og r

når du har fundet det, så indsætter du x-værdien, som du fandt ifm. omkredsen

når det er gjort, så differentierer du udtrykket for arealet og sætter det lig med nul

og hermed finder du hvad r skal være (facit: r=56)


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. februar 2010 af piper (Slettet)

Du ved at hegnet er 400 m langt. Dvs at figurens omkreds er lig 400. Altså er

400 = 2x + 2r + r*pi (ligning 1)

Nu kan vi beregne arealet (et rektangel og en halvcirkel)

A = 2rx + r2*pi/2 (ligning 2)

Isolér nu x i ligning 1 og indsæt udtrykket for det i 2. Så har du arealet udtrykt ved r udelukkende. Nu skal du så optimere arealet ved at løse A'(r) = 0. Når du har fundet den værdi der maksimerer A kan du udregne x ved brug af det udtryk, som du fik fra ligning 1 ved at isolere x. Du skal altså blot indsætte din fundne r-værdi.


Svar #4
04. februar 2010 af lulu00 (Slettet)

#2

ja det er lige præcis sådan jeg skal gøre, hvilket jeg også har gjort, men jeg får ikke det facit, hvilket jeg burde, vi har også fået facit så vi kan tjekke om det er rigtigt men jeg kan simpelthen ikke... jeg sender filen , så du lige kan kigge på hvad det er som jeg gør forkert... hvis du self. vil?
 

Vedhæftet fil:mat a.doc

Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Som piper skrev i #3

Omkreds = 400 = 2x + 2r + πr

Areal = A = 2xr + π/2 r2

Vi løser for x i den 1. ligning:

x = (400-2r-πr)/2

og indsætter dette i den anden ligning:

A = 400r - 2r2 - π/2 r2

Vi differentierer nu A mht r og søger dA/dr = 0:

dA/dr = 400 - 4r - πr = 0, der giver

r = 400/(4+π)

Det indsætter vi så i udtrykket for x:

x = 200 - (2+π)r/2 = 200 - 200(2+π)/(4+π) = 200(4+π-2-π)/(4+π) = 400/(4+π) = r

Det maksimale areal er A = 80000/(4+π)


Svar #6
06. februar 2010 af lulu00 (Slettet)

Hej igen..
Tusinde tak for jeres hjælp og fordi i prøvede at hjælpe mig.. :D
TAK  til jer alle sammen, har vha. jeres hjælp lavet min aflevering... 


Brugbart svar (9)

Svar #7
17. september 2011 af Rossman (Slettet)


Skriv et svar til: bestemmelse af radius r og sidelængde x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.