Matematik

Ligninger

07. februar 2010 af rictor (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej :) jeg har lidt problemer med at få løst disse tre ligninger. Håber i kan hjælpe mig...

(5x - 3)/2 = 6

(5x - 3 · 2)/2 = 6 · 2 =

5x -3 = 12  Ved ikke hvordan jeg skal komme videre...?

1/3 + 1/4 + 1/x = 1

1/(3 · 1) + 1/(4 · 1) + 1/(x · 1) = 1 · 1 =

3 + 4 + x = 1 <=>

7 + x = 1 Ved ikke hvordan jeg skal komme videre...?

(3x + 1)/5 - (5x - 3)/4 = -1 

Ved slet ikke hvordan jeg skal komme i gang med den her... Skal man gange over kors? kan i evt. give mig nogle tal?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. februar 2010 af mathon

     (5x - 3)/2 = 6                                 multiplicer med 2 på begge sider

     (5x - 3)/2·2 = 6·2

     (5x - 3) = 12                                  hæv plus-parentesen


     5x - 3 = 12                                     adder 3 på begge sider

     5x - 3 +3 = 12 + 3

     5x = 15                                          divider med 5 på begge sider

     5x/5 = 15/5

     x = 3


Svar #2
07. februar 2010 af rictor (Slettet)

 kan du hjælpe mig med de to andre?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. februar 2010 af mathon

    ((3x + 1)/5 - (5x - 3)/4) = -1                        multiplicer med 20 på begge sider

    20·((3x + 1)/5 - (5x - 3)/4) = -1·20              brug den distributive lov a(b-c) = ab-ac på venstre side

    (3x+1)·(20/5) - (5x - 3)(20/4) = -20

    (3x+1)·4 - (5x - 3)·5 = -20                          gang ind ind i parenteserne

    (12x+4) - (25x-15) = -20                             hæv parenteserne

    12x + 4 - 25x + 15 = -20                             reducer venstresiden

    -13x + 19 = -20                                           subtraher 19 på begge sider

    -13x + 19 - 19 = -20 - 19

    -13·x = -39                                                  divider med -13 på begge sider

    (-13)/(-13)·x = (-39)/(-13)

   1x = 3

   x = 3


Svar #4
07. februar 2010 af rictor (Slettet)

 hvad med den sidste?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2010 af mathon

     (1/3) + (1/4) + (1/x) = 1                             multiplicer med 12x (= 3·4·x) på begge sider    

     ...
     ...


Svar #6
07. februar 2010 af rictor (Slettet)

 Er det så:

3 = 12x

3/12 = 12x/12 =

x = 0,25 ...?


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.