Fysik
Atomer og Stråling.. En lille hjælp
08. februar 2005 af
Hønsen (Slettet)
Godaften derude...
Jeg sidder med en fysikopgave som jeg er lidt i tvivl om..
den lyder:
Solen udstråler effekten 3,9*10^26 W
a) Hvor stort er Solens massetab pr. sekund.
- Jeg har brugt formlen : m = E / C^2, og indsat m =(3,9*10^26 J/s) /((2,99793m/s)^2)
og får deraf : m =4,339*10^9 kg/J
Man renger med at Solen vil fortsætte sin nuværende udstråling i ca. 5 milliarder år endnu.
b) Hvor stor en brøkdel af sin nuværende masse vil Solen have mistet, når denne tid er gået?
- Jeg har i forrige opgave regnet massetabet pr. sekund.. Jeg omskriver så 5 milliarder år til sekunder og ganger med massetabet..Nu får jeg 6,8422*10^42 kg. Jeg finder solens nuværende masse i en tabelbog til at være 1,989*10^30 kg..
for at finde brøkdelen skriver jeg følgende:6,8422*10^42 kg/1,989*10^30 kg = 3,528*10^12.
Jeg er dog ikke helt sikker ´på om dette er rigtigt.. Ville derfor sætte pris på hvis der var nogle kommenterede beregninerne..
på forhånd mange tak
Jeg sidder med en fysikopgave som jeg er lidt i tvivl om..
den lyder:
Solen udstråler effekten 3,9*10^26 W
a) Hvor stort er Solens massetab pr. sekund.
- Jeg har brugt formlen : m = E / C^2, og indsat m =(3,9*10^26 J/s) /((2,99793m/s)^2)
og får deraf : m =4,339*10^9 kg/J
Man renger med at Solen vil fortsætte sin nuværende udstråling i ca. 5 milliarder år endnu.
b) Hvor stor en brøkdel af sin nuværende masse vil Solen have mistet, når denne tid er gået?
- Jeg har i forrige opgave regnet massetabet pr. sekund.. Jeg omskriver så 5 milliarder år til sekunder og ganger med massetabet..Nu får jeg 6,8422*10^42 kg. Jeg finder solens nuværende masse i en tabelbog til at være 1,989*10^30 kg..
for at finde brøkdelen skriver jeg følgende:6,8422*10^42 kg/1,989*10^30 kg = 3,528*10^12.
Jeg er dog ikke helt sikker ´på om dette er rigtigt.. Ville derfor sætte pris på hvis der var nogle kommenterede beregninerne..
på forhånd mange tak
Svar #1
09. februar 2005 af sigmund (Slettet)
Jeg har nogen kommentarer.
Det er rigtigt, at massetabet er 4.3*10^9 kg/s. Dog går det galt når du skal beregne det samlede massetab over 5 milliarder år. Jeg gætter på, at det er ved omregningen til sekunder (det kan dårligt være andet), at det går galt. Jeg omregner således: 5*10^9 år * 365 dg/år * 24 timer/dg * 3600 s/time = 1.5768*10^17 s, som ganget med 4.3*10^9 kg/s giver 6.78*10^26 kg. Brøkdelen findes så ved at sige: 6.78*10^26 kg / 1.989*10^30 kg, som giver 3.4*10^(-4).
Det er ikke nødvendigt at give mere end to betydende cifre i resultatet, da den udstrålede effekt kun er opgivet med to betydende cifre.
Det er rigtigt, at massetabet er 4.3*10^9 kg/s. Dog går det galt når du skal beregne det samlede massetab over 5 milliarder år. Jeg gætter på, at det er ved omregningen til sekunder (det kan dårligt være andet), at det går galt. Jeg omregner således: 5*10^9 år * 365 dg/år * 24 timer/dg * 3600 s/time = 1.5768*10^17 s, som ganget med 4.3*10^9 kg/s giver 6.78*10^26 kg. Brøkdelen findes så ved at sige: 6.78*10^26 kg / 1.989*10^30 kg, som giver 3.4*10^(-4).
Det er ikke nødvendigt at give mere end to betydende cifre i resultatet, da den udstrålede effekt kun er opgivet med to betydende cifre.
Svar #2
09. februar 2005 af Hønsen (Slettet)
Fejlen skyldtes at jeg havde brugt den anden og forkert værdi end den jeg selv havde skrevet (4.3*10^9 kg/s.) .. Men nu har jeg også fået 3,4*10^(-4).. Jeg siger mange tak for hjælpen Sigmund..
Skriv et svar til: Atomer og Stråling.. En lille hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
