Matematik

Hjælp! Basis vektor regning.

18. februar 2010 af Becky4 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens,

Håber i vil hjælpe mig med mit problem.

Skal finde normalvektoren til følgende linjen: y = 1/4x - 5

Håber virkelig i kan hjælpe.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. februar 2010 af sHastrup (Slettet)

Normalvektoren står vinkelret på linjen. Så hvilken vektor står vinkelret på retningsvektoren (4,1) for linjen?


Svar #2
18. februar 2010 af Becky4 (Slettet)

Nåh, så normalvektoren er (-1, 4)?

Hvordan fandt du frem til retningsvektoren? Det er nemlig det jeg har problemer med.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. februar 2010 af PeterValberg

Ligningen y = 0,25x-5 omskrives lige til 0,25x - y - 5 = 0 dermed kan du aflæse koordinaterne til normalvektoren som koefficienterne foran henholdsvis x og y, - hvilket i dette tilfælde vil sige:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
18. februar 2010 af Becky4 (Slettet)

Hvordan ved man, om det er by eller ax - c der skal rykkes hen på den anden side? 

3# Du vælger at rykke "y" hen på højresiden. Kan god se at det virker logisk, det kun er et led der rykkes.

Er en lille smule forvirret, da i giver nogle forskellige resultater for samme ligning. 


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. februar 2010 af PeterValberg

Hvis vi flytter 0,25x og -5 over på venstresiden i stedet for, får vi følgende ligning:

Hvilket giver normalvektoren

Denne normalvektor "peger"  den stik modsatte retning (1800) i forhold til den i #3 fundne.
Men den er stadig vinkelret på linjen, der samtidig er beskrevet med en lidt anderledes ligning end i #3, så i den sidste ende "går det op" i begge tilfælde. Det er altså med andre ord lige meget, om du flytter i den ene eller anden retning.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
18. februar 2010 af Becky4 (Slettet)

Tusind tak skal du ha' :)


Skriv et svar til: Hjælp! Basis vektor regning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.